KEHOP 5.4.1. pályázat

Tananyagok és kiadványok pedagógusoknak

Nyomtatott kiadványok:

1. Fogyasztó kúra – Környezeti nevelési modulgyűjtemény a fenntartható fogyasztásról

Tanári kézikönyv 48 óravázlattal a fenntarthatóság és környezettudatosság oktatásához. Részletesebb leírás és megrendelés a linken.

2. Minden napra kisebb ökolábnyom

Kalauz tanároknak és zöld szívűeknek a fenntarthatóság oktatásához és gyakorlati megvalósításához. Megjelenéséről itt adtunk hírt. Részletesebb leírás és megrendelés a linken.

3. Klímakalauz – Klímavédelmi foglalkozások pedagógusoknak

Tanórai feladatok és projektfeladatok a klímavédelem gyakorlati oktatásához. Részletesebb leírás és letöltési lehetőség a linkeken.

4. Kicsik és nagyik foglalkozásgyűjtemény

Generációk közötti tanulás a környezeti nevelésben – útmutató közös idős-gyermek programok szervezéséhez. Megjelenéséről itt adtunk hírt. Letöltési lehetőség a linken.

5. Terepi vezető képzés kiadvány

A terepi vezető képzésünkhöz tartozó jegyzet, terepi programvezetőknek. Sajnos már elfogyott. Részletesebb leírás a linken.

6. Egylapos terepi határozók – könnyű, színes, laminált határozókulcs öt témában.

Nyomhatározó I. – Lábnyomok

A kétoldalas határozó alapján 24 emlősfaj (nemzetség) láb- illetve patanyoma között igazodhatunk el. Megrendelhető a linken.

Nyomhatározó II. – Ürülékek

A kétoldalas laminált lap segítségével beazonosíthatjuk a hazai erdőkben megtalálható ürülékeket, a gímszarvasétól a nyusztén át a hiúzéig. Megrendelhető a linken.

Fa- és cserjehatározó – Börzsöny (Északi-Középhegység)

A Börzsönyben megtalálható 37 fa- és cserjefaj (nemzetség) között segít eligazodni, elsősorban levelük alapján. Megrendelhető a linken.

Fák és cserjék terméshatározója – Börzsöny (Északi-Középhegység)

A laminált, kétoldalas terepi határozóval 36 fa- és cserjefaj (nemzetség) termését ismerhetjük fel.. Megrendelhető a linken.

Csillagtérkép

Laminált terepi csillagkép határozó, a Magyarországról látható csillagképekről, évszakok szerint. Megrendelhető a linken.

 

Online tananyagok:

1. Biomimikri modulok

A projekt honlapján a 9-12, illetve a 12-16 éves korosztályoknak ajánlunk modulokat, feladatokat, melyek segítségével megismerik, hogyan tanulhatunk a természettől.

2. Változtass a történeten!

A Change the Story projektben diákok hallaták hangjukat a klímaváltozással kapcsolatban. A digitális történetek között ezen a linken lehet böngészni, a projektről bővebben ezen a linken írtunk. A tananyagot, melynek segítségével bármelyik iskolában készíthető digitális történet, innen lehet letölteni.

3. Fogyasztó kúra – kitölthető diákoldalak

Aki megvásárolta a Fogyasztó kúra című modulgyűjteményt, az tudja, hogy vannak benne olyan diákoldalak, amelyeket másolni kell, hogy a tanulók ki tudják tölteni. De ez már a múlt! Erre az oldalra lépve digitálisan is kitölthetők a diákoldalak, mint ahogy erről hírt is adtunk.

4. Fogyasztó kúra – online modulok

És hogy fokozzuk a hangulatot, elkészítettük 8 népszerű modul digitális változatát, ahogy az ebben a hírben szerepel.

5. Fenntarthatósági ötletek és praktikák

A „Kicsik és nagyik” projektünk keretében tartott foglalkozások során sok érdekességet hallottunk a „nagyiktól” a régi időkről. Arról, hogyan lehet fenntarthatóan élni. Összeszedtük az ismereteket egy kiadványba, amit innen lehet letölteni. Hogy kinek ajánljuk? Megtudható ebből a hírből.

6. „Vigyázat, valóság!”

A MIGA projekt keretében készített, majd megújított honlapon kínálunk öt témakörben fenntarthatósággal foglalkozó ún. web-quest-eket (net-fürkész). Az egyes feladatsoron a diákok önállóan is végig tudnak menni. A honlapot ezen a linken lehet elérni.

Az eredeti web-quest-ek mellé újabbakat is feltöltöttünk. Az erről szóló hír ezen a linken érhető el, a net-fürkészek pedig ezen a linken is megtalálhatók.

7. Váci Kincsvadászat – avagy szarvas kísérettel a kisvárosban

Agancsos Aurél végigkísér Vác belvárosának legszebb kulturális nevezetességein. A séta során rejtélyes feladatokat kell megoldani, és izgalmas történetek bukkannak a felszínre. Ajánljuk osztálykirándulásra váci és nem váci iskoláknak is, ahogy ennek a cikknek a végén írtuk. A vezetőfüzet innen tölthető le, a tanári kiegészítő füzet pedig innen.

8. Kincskereső térképek

Két kincskereső ösvény vezetőfüzet Vác természeti és kulturális értékeiről. Bővebb információ ezen a linken található.

„Vidám varázslatok Vác városában” című kincskereső ösvényünk Vác városának kulturális és természeti szépségeit fűzi csokorba. A kincskeresőt erről a linkről lehet letölteni.

„Váci kő-kereső kincskereső” című geológiai kincskereső útvonalán Vác legszebb – falakba, kapuívekbe, lábazatokba és kerékvetőkbe épített – kőzetei mesélnek nekünk. A kincskeresőt erről a linkről lehet letölteni.