KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Kincskereső ösvények…

Vaci vidam varazslatok

Szívesen részt vennél egy kalandos kincskeresésben egy titkos térkép utasításait követve?

Szeretnéd megismerni a környékbeli városok hangulatos, eldugott sikátorait és legszebb természeti és kulturális látnivalóit?

Kalandoznál a természetben, hogy megismerj olyan eldugott szépségeket, vagy különleges kilátóhelyeket, amiket a turisták sem látnak?
Meg tudod fejteni a rejtvényt, hogy megszerezd a kincsesládát?
Gyere velünk kincset keresni!

Örömmel mutatjuk be a DDC Zöld Megoldás pályázatában létrehozott ingyenes kincskereső ösvényeinket:

1. Vidám varázslatok Vác városában
Ösvényünk Vác városának kulturális és természeti szépségeit fűzi csokorba. Egy kiadós séta során megismerhetjük a Főtér hosszú történelmet megjárt épületeit. A tabán rejtett sikátoraiban kacskaringózva elérjük a diadalívet, majd a Duna partján gyönyörködünk a folyam, háttérben pedig a Magas Börzsöny panorámájában. A Liszt Ferenc sétányon leereszkedve újra a városba vetjük magunkat, megismerkedve szépséges templomokkal és a várral. Ezután a liget vadregényes ártéri területei és tavai között csalinkázunk a hétkápolna felé, és a kincsesláda helyszíne is feltárul rejtvényfejtésünk végére.
Az ösvény bejárásának hossza: bő három óra.

2. Váci kő-kereső kincskereső
Vác legszebb kőzetei mesélnek nekünk falakba, kapuívekbe, lábazatokba és kerékvetőkbe építve geológiai kincskereső ösvényünkön. Rengeteg színes kőzet, ásvány és régi idők falba kövült állatai tárják fel titkaikat! Az ösvény szó szerinti kincsvadászatra hív – megtaláljuk-e a falakba kövült titkos szépségeket? Alapos főtéri kincskeresés után a Tabán keskeny utcáin lavírozunk, majd a hajóállomásnál érjük el a Duna partját. A sétányon visszafelé sétálva megannyi további meglepetés vár, mígnem felkapaszkodunk a dómhoz is. A vár rakott köveinek vizsgálata után ritkán járt utcákon jutunk vissza a Főtérig. Mi sem végezhetné eredetibben a kincskeresést: a rejtvény megfejtése természetesen a falban vár ránk!

3. Börzsönyliget alig-látott titkai
Míg Kismaros és Királyrét a legkedveltebb turistacélpontok közé tartoznak, kevesen tudják, hogy a Kismarostól Szokolyára tartva, alig két kilométer megtétele után Börzsönyligeten megannyi természeti szépség várja a legváltozatosabb élőhelyeken. Tiszta vizű források, árnyas, meredek szurdokvölgyeket, vadvirágos réteket és meleg ligeterdőket fűz fel ösvényünk egyedi, és egészen megragadó kilátóhelyekkel a Szokolyai medence dimbdombos rétjeire, a Magas-Börzsöny csúcsaira, a Dunára, vagy a Naszály bálna alakú sasbércére. Útvonalunk a Morgó megállótól a Csömöle-patak szurdokvölgyén át vezet fel a Nacsapéreg legelőire és csúcsára, rejtvényfejté után meglelve a kincsesládát. Börzsönyliget megállónál érkezünk vissza a Szokolyai útra.

Hogyan járhatod be az ösvényeket:
1. Vezetett túra keretében
Örömmel elviszünk egy vezetett ösvénybejárásra. Ennek során nem csak színes kinyomtatott vezetőlapot kapod meg, de teljes körű tájékoztatást is adunk, és a nevezetességekről is megtudhatsz rengeteg háttér információt és bennfentes titkot.
Jelentkezz itt: kismagos@magosfa.hu, (20) 984 3946
Túráinkat iskolás és felnőtt csoportoknak is ajánljuk. A vezetés díja 15 fő felett 600 Ft/fő, alatta összesen 9000 Ft.
2. Önállóan, térítésmentesen
Ha elég kalandvágyó vagy, önállóan is nekifoghatsz az ösvények bejárásának és a rejtvény megfejtésének.
A vezetőlapokat letöltheted és kinyomtathatod innen:

Vaci vidam varazslatok
Vidám varázslatok Vác városában

Vaci koosveny kincskereso
Váci kő-kereső kincskereső

kincskereso_borzsonyliget_kicsi
Börzsönyliget alig látott titkai

Korlátozott számban, postaköltség ellenében tudunk színes kinyomtatott vezetőlapokat is biztosítani.

Hogyan használjam a vezetőlapot?
A vezetőlap hátoldalán egy színes térképet találsz, rajta az útvonallal. Az utcanevek segítségképp pici bordó számokkal vannak feltüntetve. A vezetőlapon találod a verset. Kezdd el olvasni, kövesd a leírt utasításokat, és a térkép segítségével indulj el az ösvényen. A versben számokat találsz, amik a megfigyelni való állomásokat, érdekességeket jelölik. Az állomások a térképen is rajta vannak nagy fekete bekarikázott számokkal, hogy könnyebben megtaláld őket. A rejtvény a versben van elrejtve, előre nem jelölt helyeken. A vers gondos olvasása közben egyes állomásokon várnak kérdések, melyeket csak a helyszínre érve tudsz megfejteni. A megfejtés megadott betűjét írd be a megfejtés szavának megfelelő helyére. Ha gondosan figyeltél, az ösvény végére nem csak rengeteg élménnyel lehetsz gazdagabb, de a kincset is meg fogod találni…

Jó szórakozást!

Az ösvényeket a Duna-Dráva Cement Kft. DDC Zöld Megoldás pályázata során hoztuk létre. Nagyon köszönjük a támogatásukat!

DDC logo