Változtass a történeten!

Eredeti cím: Change the Story

A klímaváltozás, a klímaválság napjaink egyik legfontosabb témája, kihívása. Mindenkit érint, mindannyiunkra tartozik, mindannyiunknak tenni kell azért, hogy elkerüljük a megjósolt katasztrófát, és még van esély, ha mindannyian cselekszünk!

 

Az öt országban zajló Európa Uniós projekt általános célkitűzése, hogy a diákok képesek legyenek a klímaváltozással kapcsolatban meggyőző történeteket alkotni, miközben a digitális technológiát felhasználva kommunikálják az eredményeiket, és ezzel lelkesítenek, cselekvésre buzdítanak másokat is.

 

Projektünkben 10-14 éves iskolásokat tanító pedagógusoknak fejlesztettünk klímaváltozással kapcsolatos tananyagot, amelynek segítségével újfajta megközelítésben dolgozhatják fel ezt a szerteágazó és mély összefüggéseket tartalmazó témát tanóráikon. Amellett, hogy bővítik, rendszerezik a diákok ismereteit, cselekvésre is ösztönzik őket. A diákok településük múltjának feltárása mellett elképzelik a vágyott jövőt, amilyenben felnőttként élni szeretnének. Ennek eléréséhez megismerhetik azokat a lehetőségeket, tennivalókat, melyekkel saját és családjuk életét most tehetik fenntarthatóvá, ezáltal segítve a klímaváltozást pozitív irányba fordítani. Végeredményként pedig olyan digitális történeteket alkothatnak, melyben elmondhatják, mit tanultak a múlt hibáiból és milyen jövőben szeretnének élni. Olyan történeteket, mely segít abban, hogy a hangjukat hallassák, valamint abban, hogy másokat (leginkább saját iskolatársaikat, településük lakóit) is cselekvésre serkentsenek.

 

A projekt eddigi eseményei:

  • Részt veszünk a partner találkozókon. A lezárások miatt havi rendszerességgel online felületen tartjuk a megbeszéléseket, melyen minden partner beszámol az előrehaladásról, nehézségekről, tapasztalatokról, illetve a projekt aktuális eseményeit beszéljük át.
  • Minden partner a saját országa oktatási feltételeinek megfelelően kidolgozta a tananyagot, melyet a Moodle felületre töltöttünk fel és tettünk hozzáférhetővé a próba szakaszban résztvevő tanárok számára. A magyar anyag felépítése: általános klímaismeretek, Vác múltjának feldolgozása, a jelen cselekvései és a vágyott jövő elképzelése.
  • Minden résztvevő országban két-három iskolában zajlik a tananyag kipróbálása. Ez mindenhol más fázisban tart, a lezárások, az online oktatás adta lehetőségek, és a tanárok leterheltségének megfelelően.
  • A tananyag feldolgozását követően a tanárok és diákok visszajelzései segítségével véglegesítjük a tananyagot és hozzáférhetővé tesszük más iskolák számára is.
  • Két iskolában klímaváltozásról szóló előadást tartottunk a résztvevő osztályokban.

A projekt következő szakaszában újabb iskolákat vonunk be. Először a tanároknak mutatjuk be a tananyagot egynapos képzés során. Ők az iskolájukban veszik végig az egyes lépéseket. A záró évben pedig a lehető legtöbb fórumon mutatjuk be a projektet és eredményeit.

 

További információk, illetve a diákok digitális történetei a projekt honlapján találhatók.

 

A projekt támogatója: