KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Modern kori tudásgyarapítás

 

Viharos szél, minden napos esők, önálló gondolkodású, folyton Haarlem-be vágyó GPS és vidám társaság. Inspiráló előadások, estébe nyúló beszélgetések, intenzív angol gyakorlás.

 

Heten találkoztunk február 22-én hajnalban a repülőtéren, hogy az ebédet már közösen költhessük el öt másik ország résztvevőivel. A 2018 őszén indult, BioLearn című, az Erasmus+ által támogatott projektünk keretében öt országból összesen harmincan érkeztünk Hollandiába, hogy megismerkedjünk az ottani biomimikri tevékenységekkel.

 

 

Hollandiában az egyetemen van biomimikri kurzus, a középiskolákban pedig kidolgozott modulok segítségével tudnak órákat tartani.

 

A tanulmányút során tartott előadást és foglalkozást több középiskolai tanár, valamint a projektben szakértőként szereplő amerikai tananyagfejlesztő. Meglátogattunk egy farmot, ahol megismerkedtünk az ottani, biomimikriről szóló modulokkal és kiállítással. Voltunk egy önkormányzati fenntartású oktatóközpontban, ahol a hagyományos foglalkozások mellett szintén kínálnak biomimikrivel foglalkozókat is.

 

 

 

A tanulmányút végén pedig meglátogattunk egy szőnyeggyárat, ahol még a ’90-es években tűzték ki célul a fenntarthatóságot, és sikerült is elérniük a 2020-ra tervezett vállalásokat. Azóta újabb terveik vannak.

 

 

 

 

A szállásunk a NIVON nevű szervezet házában volt, Wijk aan Zee-ben. Megtudtuk, hogy az 1930-as években alakult szervezet szociális céllal segíti a családokat pl. olcsóbb szálláslehetőség nyújtásával. A szálláson idős emberek dolgoztak önkéntesként, az egyik nap pedig idősek csoportja érkezett, és önkéntes munkában takarította ki a háznak minden zeg-zugát, és az udvaron is rendbetettek néhány dolgot. Mindenki az egyesület tagja, így segítik az egyesület munkáját és fennmaradását.

 

Az ételekről három önkéntes gondoskodott, akik tipikus holland (dutch) ételeket tálaltak fel nekünk reggelire, ebédre és vacsorára. Gouda sajt, gyömbérkenyér, csokoládéreszelék mindig volt az asztalon, ebédre kihagyhatatlan volt a leves, vacsorára pedig egytálétel és desszert dukált. Tehették, mert a háznak jól felszerelt konyhája van, ahol bárki megfőzheti az ételét. Köszönjük ezúton is a fáradozásukat!

 

A szervezők, Bowine és Denise mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat. Nagy köszönet nekik is!

 

Ha felkeltettük az érdeklődését, keresse Neumayer Évát és Kurucz Mártát a következő elérhetőségeken:

eneum[kukac]magosfa[pont]hu és marta[kukac]magosfa[pont]hu

 

A projekt támogatója:

 

A projektről szóló cikkeket itt olvashatja:

Tanulunk a természettől – 2018 december 19.

Beindult a biomimikri maraton – 2019. március 20.

Újabb érdeklődők a biomimikri projektünkben – 2019. június 23.

 

 

Néhány életkép a tanulmányútról:

A fényképeket Borsay Levente, Czinkiné Mészáros Krisztina, Kurucz Márta és Neumayer Éva készítette.