KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Tanulunk a természettől

 

Azt mindannyian tudjuk, hogy jó hűsölni az árnyékában. Sokan fel tudjuk sorolni, mire használhatjuk. Számosan ismerjük a felépítését és működését. Néhányan már elgondolkodtak azon, hogyan lehetne ötleteket meríteni a működéséből. Páran már elő is állítottak valamit ez utóbbi alapján. És most csak a fákról tettünk említést!

 

A természet nem hagy maga mögött tájsebeket, amikor alapanyagot „bányászik” az előállítandó anyagokhoz, termékekhez. A feladathoz legjobban illő formát alakítja ki. Szennyezés nélkül és nagyon hatékonyan működik, amikor előállít valamit. Mindeközben körfolyamatokban „üzemel”. Immár 4 milliárd éve! A biomimikri ennek felismerésében segít, és ösztönöz bennünket, hogy utánozzuk ezeket a folyamatokat, amikor emberi használtra szánt alapanyagokat és tárgyakat készítünk.

 

Szeptemberben kezdődött BioLearn (Learning from Nature – Biomimicry in Education) című projektünk, mely során új környezeti nevelés módszereket tanulunk, ezáltal új megközelítéssel tudjuk majd bemutatni a természet sokszínűségét és a fenntarthatóságot a tőlünk programot kérő iskolás és felnőtt csoportoknak.

 

 

A három év során oktatóanyagokat adaptálunk a meglévő amerikai és holland anyagokból, illetve új modulokat dolgozunk ki a 12-16 éves korosztály számára, melyeket kipróbálunk néhány általános és középiskolában; a pedagógusok részére képzési anyagot dolgozunk ki és ez alapján két képzést tartunk (az oktatóanyagra építve), hogy a kész tananyagokat hatékonyan tudják majd használni a magyarországi oktatásban. Mindeközben tanulmányútra megyünk Hollandiába a projektben részvevő öt tanárral, hogy néhány ottani működő megvalósulást megnézzünk. A projekt végén pedig egy nemzeti konferenciát tartunk tanároknak, döntéshozóknak, oktatási szakembereknek, hogy az eredményeket bemutassuk. Eközben a projekt számára honlapot alakítunk ki, ahova 5 nyelven, letölthető formában feltesszük az oktatóanyagokat. A projekt eredményeiről folyamatosan beszámolunk.

 

Mindezt nem egyedül tesszük: további 5 partner együttműködésével valósulnak meg a fent említett elképzelések. Hogy kik ezek?

  1. The Center for Learning with Nature (LWN) – U.S.A.
  2. Centrum environmentálnych aktivit – Szlovákia
  3. SEVER – Csehország
  4. Stichting biomimicryNL (BNL) – Hollandia
  5. Wild Awake – Nagy Britannia

 

 

Érdeklődni Neumayer Évánál és Kurucz Mártánál lehet a következő elérhetőségeken:

eneum[kukac]magosfa[pont]hu és marta[kukac]magosfa[pont]hu, 20/984-39-46

 

Miről beszélnek a képek?

Nem véletlenül szerepelnek ezek a képek a cikkben. Mindegyik kapcsolódik ugyanis a projekt tartalmához: kettő olyan emberi alkotásokat ábrázol, melyeket a természettől vett példa alapján készítettek el.

A Shinkanzen vonat orrát a jégmadár csőr formájának megfelelően alakították ki. A jégmadár csőre már a vízben van, amikor még mindig nem lehet látni a vízgyűrűket. Vagyis könnyedén hatol át két anyag határán. Ezt utánozva a szupergyors vonat is sokkal halkabb lett, mint az eredeti modell.

A pillangó színét nem bonyolult kémiai vegyületek alakítják ki, hanem a szerkezetében rejlő formák hatására látjuk a gyönyörű irizáló színt. Ezt a lehetőséget persze nem csak a szemhéjfestékeknél használják fel…

 

A projekt támogatója: