Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Változtassunk a történeten!

 

Fura szavak terjednek a fiatalok között: klímaszorongás, klímadepresszió. Van-e rá orvosság? Nos, úgy gondoljuk, igen. Pozitív kommunikációval, egyszerű, a hétköznapjainkban megtehető cselekvések bemutatásával reményt adhatunk az utánunk következő generációnak.

Két évvel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy elindult a „Change the Story” elnevezésű projektünk.

 

December 31-én lezárult az a rész, amely során a tényleges tevékenység zajlott. Az elmúlt két és fél év eseménydús volt, de semmiképp sem nevezhető ideálisnak ahhoz, hogy iskolákkal közösen dolgozzunk. Szerencsére tanáraink, Baráth Bernadett és Kapos Ildikó kitartottak, köszönet érte nekik! Így most örömmel tudunk beszámolni arról, mi minden készült a háttérben.

 

 

A résztvevő öt országban más-más oktatási rendszer működik, más típusú oktatási anyagra van szükségük a tanároknak. Ezért minden ország a saját körülményei szerint készítette el a klímaváltozással kapcsolatos tananyagot.

Magyarországon először bővítjük és rendszerezzük a háttérismeretet, majd példákat mutatunk be arra, hogyan tudunk a személyes életünkben változtatni környezetszennyező szokásainkon; ezután következik az az ív, mely során a múlt eseményeinek és a jelen tevékenységeinek megismerése után a vágyott jövő felé vezető utat találjuk ki. Végül a diákok elkészítik digitális történeteiket, melyben megmutatják, hogy tudunk cselekedni és másokat is erre buzdítanak.

 

Vácon két iskola, a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola és a Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és AMI vett részt a projektben, összesen 175 tanulót vontak be a tananyag kipróbálásába. A végén 57 történet készült, java része csoportmunka eredménye. A történetek a projekt honlapjának „celebration site” részén lesznek elérhetők.

 

Persze továbbra sem ülünk ölbe tett kézzel! Most indul az az időszak, amikor sokféle módon terjesztjük a projekt eredményeit: tanároknak tartunk továbbképzést, ezzel más településeket is bevonunk a klímaváltozás elleni küzdelembe, konferenciákon veszünk rész, cikkeket írunk stb.

 

A projektről és a tananyagról bővebben a projekt honlapján és ezen a honlapon olvashatnak.

A projekt támogatója: