Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Change the Story, vagyis legyen pozitív a történet vége

 

A klímaváltozás, a klímaválság napjaink egyik legfontosabb témája. Mindenkit érint, mindannyiunkra tartozik, mindannyiunknak tenni kell azért, hogy elkerüljük a megjósolt katasztrófát, és még van esély, ha mindannyian cselekszünk!

 

Partnerként veszünk részt a tavaly év végén indult, hároméves nemzetközi projektben, amelynek végső célja, hogy a bevont iskolákban tanuló diákok a digitális storytelling (történetmesélés) módszerét alkalmazva mondják el történeteiket arról, hogy mit kell most cselekedniük, cselekednünk ahhoz, hogy az általuk vágyott jövő bekövetkezzen. Az elkészült történetek alkalmasak lesznek arra, hogy másokat is lelkesítsenek és cselekvésre buzdítsanak.

 

Országonként három kísérleti iskolával dolgozunk együtt egy digitális tananyag kifejlesztésén, melynek keretén belül olyan feladatokat végeznek el a diákok, amelyek segítségével képesek lesznek a történetmesélésre.

A diákok először helyi emberek megkérdezésével feltárják a közösség múltját: megkeresik azokat az eseményeket és folyamatokat, amelyek előidézték a klímaváltozást, illetve pozitív irányba változtatták azt. Ezután megvizsgálják napjaink eseményeit: felkutatják településükön azokat a tevékenységeket/folyamatokat, amelyek segítenek csökkenteni a klímaváltozás hatásait vagy alkalmazkodni ahhoz. Ezután elgondolkodnak a számukra ideális jövőn, és olyan tevékenységeket, cselekvéseket folytatnak, amelyek elősegítik ennek elérését.

 

A projektben résztvevő szervezetek:

  • Wild Awake – Nagy-Britannia,
  • Universitat Graz – Ausztria,
  • Magosfa Alapítvány – Magyarország,
  • CREDA – Olaszország,
  • Agri Ibrahim Cecen Universites – Törökország.

 

A projekt 2022. augusztusában fejeződik be.

 

Magyarországon Vácon zajlik a tananyagfejlesztés, és a következő három iskola csatlakozott a projekthez:

  • Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  • Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola
  • Váci Juhász Gyula Általános Iskola

 

További információk, illetve a diákok digitális történetei folyamatosan kerülnek feltöltésre a projekt zárásáig a projekt honlapjára: https://www.changethestory.eu/

 

A projekt támogatója: