KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Kihirdettük a Klíma-barátság projektek győzteseit

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány és a svájci „myclimate” szervezet által indított „Klíma-barátság” projekt keretében május-júniusban nemzetközi internetes szavazás zajlott. A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

Magyarország, Svájc, Uganda, Kenya és Kamerun diákjai mutathatták be egymásnak, hogy miképpen tudnak ők maguk hozzájárulni a klímaváltozást negatívan befolyásoló tényezők csökkentéséhez. A bemutatáson túlmenően ez egy országonkénti verseny is volt egyben, aminek eredménye az internetes szavazások száma és egy nemzetközi szakmai zsűri véleménye alapján rajzolódott ki. Magyarországról a versenyre 9 csapat nevezett be az alábbi iskolákból: Algyői Fehér Ignác Általános Iskola; Búzaszem Általános Iskola és AMI (Göd); Dunakeszi Fazekas Mihály Általános Iskola; Dunaújvárosi Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola, Kollégium; Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium; Karolina Katolikus Általános Iskola (Vác); Vilcsek Gyula Általános Iskola (Kismaros).

A nemzetközi zsűri véleménye szerint a magyar csapatok versenymunkái voltak a legmagasabb színvonalon kivitelezve, és az ötleteket is kiváltképp méltatták. A végeredmény egy kamerás skype-konferencia során került kihirdetésre, amin mind az öt ország képviselői részt vettek, és a gyerekek is személyesen üdvözölhették egymást.

BiokitchenA legnagyobb sikert egy öko-konyháról készült kisfilm aratta (Dunakeszi Fazekas Mihály Általános Iskola), ami bemutatja egy közösen készített ebéd előkészületeit, a főzés folyamatát és a közös étkezést – ami ebben különös, hogy a gyerekek alámondással és feliratok segítségével tudatosítják, hogy mit hogyan tesznek a klímabarátság jegyében, a kibocsátott CO2 mennyiségének csökkentése érdekében (pl. helyi alapanyagok felhasználása, kézi aprítás, szerves hulladékok komposztálása).

A dobogó második helyét egy egyedülálló bábelőadás érdemelte ki, amit 7. osztályos diákok (Búzaszem Általános Iskola és AMI – Göd) állítottak össze, foglaltak verses formába, ők készítették a díszleteket és a bábokat, majd adtak elő a Klímanapon az iskola egész alsó tagozatának.

A harmadik helyezést szintén a gödi iskola egyik csapata nyerte el, akik megtervezték és megszervezték, hogy a település különböző pontjain lakó diákok hogyan tudnak biztonságosan kerékpárral együtt járni iskolába. Ehhez a projekthez szülők és pedagógusok is csatlakoztak, így minden útvonalon biztosított a felnőtt kíséret.
A többi csoport által kigondolt és megvalósított projekt is rendkívül ötletes volt, kivétel nélkül mindet a szívünkbe zártuk. A projektek továbbra is megtekinthetők itt:

A projekt előző lépései az alábbi linkeken érhetőek el:

https://www.magosfa.hu/verseny-klima-baratsag/

https://www.magosfa.hu/klima-baratsag-c-projketunk-indulasa/

https://www.magosfa.hu/klimanap/