KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Klíma-barátság c. projektünk indulása

P1060889

A Svájci Hozzájárulás támogatásának köszönhetően indítottuk ’Klíma-barátság’ c. projektünket a svájci ’myclimate’ szervezettel (www.myclimate.org), 10 magyar iskola és svájci iskolák részvételével. A pedagógusok vezetésével a diákok ismereteket szereznek a klímaváltozásról, a klímára hatással lévő emberi tevékenységekről, és csoportmunkában konkrét megoldásokat keresnek, hogyan is tudnak ők egy kicsi, ám mégis fontos lépést tenni Földünk és önmagunk életének védelme érdekében.

Tudósok többféleképpen vélik és magyarázzák az utóbbi években végbement, szemmel látható és már dokumentált éghajlati változásokat, úgymint a sarki jégtakaró kiterjedésének jelentős csökkenését, az egyre gyakoribbá váló szélsőséges hőmérsékletű, nagy viharokat eredményező időjárást, stb. Bármi is okozza a klímaváltozást, számolnunk kell vele. Ezt tetézi még a fogyatkozó kőolaj-készlet, ami társadalmunk alapszükséglete, valamint a fogyatkozó ivóvíz-készlet, ami szervezetünk alapszükséglete.
Lépnünk kell, tudatosítani magunkban, hogy minél inkább környezetbarát módon tudunk élni, annál több esélyünk van az életkörülményeink drasztikus megváltozásának elkerülésére. Nagyot nehéz lépni, ezért kezdjük kicsiben.

Projektünk lehetővé teszi, hogy nem elrettentő, hanem a fiataloknak is érdekes módon gondolkodjunk el erről a kérdésről, és a világháló segítségével nemzetközi színtéren cserélhessük ki tapasztalatainkat. A három fő lépés a tanulás, a cselekvés és a másikkal való megosztás. A magyar csapatok kidolgozott ötleteikkel versenyen vesznek részt, amit a svájci diákok szavazatai döntenek el, a svájci csapatok munkáit pedig a magyar gyerekek rangsorolják. Minden iskolában megrendezésre kerül egy klímavédelmi nap, majd a projekt végén fenntarthatósági tematikájú táborban vehetnek részt a svájci és a magyar gyerekek a Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központban, Kismaroson.
A pedagógusok ugyanezen a helyen már meg is kezdték a munkát: október 30-31-én a magyar és a svájci szervezet pedagógus-műhelymunkát tartott, ami sok gyakorlati ötlettel és jó hangulatával sikeres ötletek megszületését sejteti.

Swiss Contribution_magyar