Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Iskolák közötti kreatív verseny a „Klíma-barátság” jegyében – Szavazz (like-olj) Te is, június 2-ig!

IMG_4543

Szavazás módja: klikkelj erre az oldalra: http://hotstuffclimatenet.org/tax_country/hungary/, menj rá egy iskolai projektre és nyomd meg a like/tetszik gombot :-)! Köszönjük!

 

A Magosfa Alapítvány és a svájci „myclimate” szervezet által indított „Klíma-barátság” projekt újabb állomásához érkezett.

A 2013 októberében indított projektben 10 magyar iskolának volt lehetősége különböző projektmunkákkal benevezni a „Klíma-barátságban” résztvevő hazai és svájci iskolák között meghirdetett versenyre. A kidolgozott munkák a gyerekek válaszai az éghajlatot veszélyeztető tényezőkre, bemutatják, hogy mi az, amit ők tudnak tenni a Föld klímájának védelme érdekében. A versenyen való megmérettetésre hét iskola vállalkozott, akik angol nyelvű dokumentációjukat május 12-ig megküldték. A napokban ezek az iskolai projektek felkerültek a svájci szervezet angol nyelvű honlapjára, ahol a magyar (http://hotstuffclimatenet.org/tax_country/hungary/) és a svájci (http://hotstuffclimatenet.org/tax_country/switzerland/) pályamunkákat meg lehet tekinteni, és a facebook segítségével szavazni 2014. június 2-ig. Hasonló jellegű projektmunkákat fiatalok a világ más tájain is kidolgoztak (India, Kamerun, Kenya, Tanzánia, Tibet, Uganda) – hogy mik fontosak számukra, megtekinthetők a http://hotstuffclimatenet.org/ oldal Projects menüjét legördítve.

Az internetes szavazás és a szakmai zsűri által legtöbb szavazatot kiérdemlő egy magyar és egy svájci csapat ingyenesen vehet majd részt a 2014. július 10-16. között megrendezésre kerülő tematikus táborozáson.

Az eredményhirdetésre 2014. június 11-én kerül sor egy nemzetközi skype-találkozón, ahol a fent említett nyolc ország fiataljai találkoznak és ismerkedhetnek meg egymással.

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

Swiss Contribution_magyar  PILOGO03

Kedvcsináló a szavazáshoz:
Dióhéjban a magyar iskolák projektjeiről

Algyői Fehér Ignác Általános Iskola

A diákok által feltárt probléma: a kicsik túl sok gyári játékot használnak, ezek hamar elromlanak, aztán csak kidobják őket, és hamarosan szemét lesz mindből, ami igencsak környezetszennyező. Ezért az iskolai barátok kitalálták, hogy különböző logikai és ügyességi játékokat készítenek a kicsiknek. Fúrtak, faragtak. Mindezt egy kisfilmen örökítették meg.

Dunakeszi Fazekas Mihály Általános Iskola

Kitűzött céljuk a környezettudatos életforma népszerűsítése, a mindennapokban alkalmazható ötletek bemutatása volt. Az élethez alapvetően szükséges az étkezés, ezért nem mindegy, mit eszünk, és azt hogyan készítjük el. Ennek jegyében kisfilmet készítettek „Történet az egészséges ételekről” címmel, melynek keretében egy egyszerű menü elkészítésén keresztül mutatták be, hogyan vigyázhatunk környezetünkre (pénz- és energiatakarékosság, csomagolóanyag, hulladék hasznosítása). A csapat tagjai gyalog mentek bevásárolni, helyi termelők által előállított termékeket vásároltak, melyet fonott kosárba, és nem műanyag szatyorba tették. A menü előkészítése során mindent kézi erővel csináltak, nem használtak energiát igénylő gépeket (tisztító, aprító, stb.), eszközöket, a keletkezett hulladékot házi komposztálóban helyezték el.

Dunaújvárosi Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola, Kollégium

Több területen hívják fel a figyelmet a klímavédelem szükségességére és formáira. Hulladékpapír helyileg történő újrahasznosításának lehetőségeit mutatják be, melynek keretében különböző használati, illetve ajándéktárgyakat készítettek (képeket, karkötőt, táskát). Szemléltető rajzokkal hívják fel a figyelmet többek között a szmogra, az autók és erőművek által kibocsátott káros-anyagokra, vagy a hulladék túlzott mennyiségére és nem megfelelő tárolásának, feldolgozásának a talajszennyező (termőföld, ivóvíz) hatására, továbbá az energiatermelés alternatív, környezetkímélő lehetőségeire, illetve a környezetszennyezés és az időjárás, éghajlat-változás szoros kapcsolatára, amiről színvonalas előadások is készültek.

Fóti Ökomenikus Általános Iskola és Gimnázium

Az iskolás csapat az óvodások bevonásával egy kiskertet hozott létre, melybe együtt ültettek hagymát és borsót. Ezt követően a keletkezett hulladékot (vetőmag csomagolóanyaga, a munka során elfogyasztott ásványvíz, üdítő palackja, szendvics csomagolópapírja) összegyűjtötték, és szelektíven szétválogatták, és eközben elmagyarázták a kicsiknek, mi ennek a jelentősége. A program végére barátság szövődött az ovisok és iskolások között.

Gödi Búzaszem Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Az iskolai projektekben két irányból közelítették meg a közös témát: a légszennyezés csökkentését. Egyrészt az alsósoknak szóló, versbe szedett bábelőadást állítottak össze, két nyuszi, az álomautó és a bicikli főszereplésével, ami a levegőszennyezésre mutat rá vicces formában. Másrészt elkészítettek egy olyan településtérképet, melyen bejelölték melyik tanuló hol lakik. Megtervezték, hogy hogyan lehet megvalósítani a biciklivel történő iskolába járást. Ehhez pedagógusok és szülők is csatlakoztak, akik kísérik a gyerekeket a forgalmas utakon. Az iskola közelében reggelente népes csapat gyűlik össze.

Karolina Katolikus Általános Iskola

A projektmunka kevésbé látványos része, hogy az iskola tanulói rengeteget tanultak a klímavédelemről, a környezetszennyezésről, az ember felelősségéről, kutattak a témában, beszélgettek. Mindezeket az ismereteiket az iskolai klímanapon mutatták be egymásnak, amit egy kisfilm örökít meg nekünk, immár igen mutatósan.

Kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola

Három projektet dolgoztak ki. Az „egészséges életmód csapat” az iskola területén kialakított veteményeskertbe elvetette, ültette a vegyszermentes konyhakerti növényeket, a iskola kertjében és azon kívül is a virágágyásokba sok szép dísznövényt ültetett hozzájárulva ezzel a levegő széndioxid tartalmának megkötéséhez. A „közlekedés-csapat” célja a légszennyező anyagok kibocsátásának csökkentése. Technika óra keretében a tanulók elsajátították a kerékpárral való közlekedés szabályait, és a kerékpár karbantartását. A csapat minden tagja, a környezet és egészség védelme jegyében kerékpárral jár iskolába. Az iskola „újrahasznosítás csapata” a tanévben gyűjtött papírhulladékot konténerbe gyűjtötte, melyet újrahasznosításra elszállíttattak.  A háztartási papír és műanyag hulladékokból kézműves alkotásokat készítettek. Műanyag palackokból, dugókból, tojástartó dobozokból virágokat, állatkákat készítettek.