KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Háztartási energiatakarékossági praktikák

1.Fűtés, hűtés:

            Ökotudatos építéssel sok energiát megspórolhatunk mind a fűtés, mind pedig a hűtés során. Ha ez nem adatott meg, akkor praktikákhoz kell folyamodni, attól függően, hogy milyenek az adottságai az épületnek, ahol élünk. A legtöbb esetben szigeteléssel, árnyékolással, energiatakarékosabb fűtéstechnológiával tehetjük energiatakarékosabbá épületeinket. Illetve azzal, ha a hálószobában 18Celsius fokra, a nappaliban legfeljebb 21Celsius fokra fűtünk. Ha ezt hűvösnek érezzük, akkor ahelyett, hogy a fokon emelnénk, felöltözünk. Ez akár 20%-os energiamegtakarítást is hozhat.

rásegítő fűtés
Elektromos fűtés rásegítés

2.Vízhasználat:

            Akár családi házban, akár lakásban élünk a vízfogyasztásunk egy könnyen mérhető terület. Itt tudunk jól látható módon eredményeket elérni. A mindennapi fogyasztásunk jelentős kitevője a vízöblítéses WC használata, vagy éppen a kád használata, de nem elhanyagolható jelenség a csöpögő csap sem. Egy hét alatt akár egy kádnyi víz is elfolyhat. Mára már nem kérdés, hogy figyelnünk kell a víz fogyasztásunkra. Erre vannak különböző praktikák. 1, Fogmosás közben zárjuk el a csapot, és folyóvíz helyett használjunk poharat. 2, A csaptelepekre szereljünk perleátort (sugárszabályozó). 3, Fürdés helyett, inkább zuhanyozzunk! 4, A WC- öblítéshez víztakarékos öblítőtartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt szereljünk fel, hogy szabályozni tudjuk a felhasznált víz mennyiségét.5, A mosogatást két medencés mosogatóval lehet a legvíztakarékosabban megoldani, vagy mosogató géppel. Az utóbbinak előnye, hogy kevés, de magas hőmérsékletű vizet használ.  

Norton kút
Könnyen szabályozható vízhasználat

A takarékoskodásnak más módja is van. Családi házaknál könnyen megoldható az esővíz gyűjtése, hiszen a locsolás mellett, akár a háztartásba bevezetve mosásnál, Wc-öblítésnél is használhatjuk. Ugyanúgy a fürdés vagy mosás után keletkezett szürkevizet még WC öblítéshez is fel lehet használni, vagy akár locsoláshoz is, ha nem használunk vegyszereket.

3.Főzés:

            A takarékoskodás mellett fontos az egészség is. Párolva vagy nyersen fogyasztva egészségesebbek a zöldségek és gyümölcsök, főzés során sokat veszítenek beltartalmi értékükből. A főzéshez használt edény mérete illeszkedjen a gázrózsa méretéhez. A rosszul megválasztott edény 30%-os energia veszteséget is okozhat. Annyi vizet forraljunk amennyire éppen szükségünk van, azt is fedő alatt, így fele annyi energiát használunk.

Hulladékmente főzés
Hulladékmentes főzés

4.Hulladék kezelés:

            A legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik. Országszerte egyre több csomagolásmentes bolt nyílik, ahol felesleges csomagolóanyag nélkül tudjuk haza vinni a termékeket. Ha elkerülhetetlen mégis, akkor otthon szelektíven gyűjtsük. A konyhai hulladékot házi komposztálóba gyűjtsük és az így keletkezett komposztot felhasználhatjuk a szobanövényekhez vagy a fűszernövényekhez. Akinek van lehetősége a kertbe komposztálót telepíteni, ősszel a faleveleket, nyáron a levágott füvet is oda gyűjtheti, esetleg be is fogadhat olyanoktól konyhai zöldhulladékot, akinek nincs lehetősége rá az otthonában a komposztálásra.

Hulladék probléma
Éves szemét mértéke egy átlagos családnál.

5.Elektromosság:

Jelenleg nagyrészben atomerőművekben állítunk elő elektromosáramot. Magyarországon kisszámban, de fellelhetőek szélturbinák, vízerőművek, napelemtelepek. Ezek közül van környezetbarátabb és kevésbé környezetbarát módszer. Ez utóbbi túlsúlya számos kérdést felvet a jövőnket illetően, de ezzel itt most nem tudunk foglalkozni, mert messzebbre mutat. Célunk most azzal foglalkozni, amit mi magunk tehetünk a felesleges energiapazarlás ellen. Előszöris érdemes felülvizsgálnunk, hogy van-e olyan berendezésünk, aminek használatának elhagyásával is még kényelmesen, kisebb energia befektetéssel, de tudunk létezni. Tv, számítógép, stb.. elektromos berendezéseink, ha használaton kívül vannak, készenléti állapotban várnak. De így is fogyasztanak. Áramtalanítsunk! Ha tehetjük, szárítógép helyett, teregessük a ruhákat.

Elektromosság
Az okos otthonok mennyi szemetet termelnek?

6.Közlekedés:

Hatalmas lendületet kapott napjainkra az elektromos autók használata. Közvetlen hatása, hogy az adott autónak nincs levegőszennyező károsanyagkibocsátása. A működéséhez elengedhetetlen az akkumulátor, aminek az előállítása és kezelése jelenleg még nem megoldott környezetbarát módon. Utazni, közlekedni életmódunkból adódóan muszáj. Ha már így alakult és ezen változtatni nem szeretnénk, tegyük úgy, hogy a környezetünknek is jó legyen. A világ nagy részén elterjedt módja az utazásnak a telekocsi szolgáltatás. Ez kapcsolódhat a munkába járáshoz és az utazásokhoz is. Ha megoldható, akkor járhatunk biciklivel. Emberközpontúbb városok az autóutak helyett a gyalogos, illetve biciklis közlekedés szempontjai szerint tervez.  Ha utazni szeretnénk, használjunk tömegközlekedést, ezzel tehermentesítjük az utakat, kisebb városokat, falvakat. A turisták által kedvelt helyek, ha az érkező vendégek jelenlegi autóhasználatához igazodnának, a látványosságokat eltörölve parkolókat építhetnének ki, annyi autóval érkeznek. Annak ellenére, hogy van vonatközlekedés.

Az utak kiszorítják a fákat.
Több parkot és fát, kevesebb autóutat a városokba.

7.Vásárlás:

            Korábban volt már szó a csomagolásmentes boltokról, ahol saját tárolóba tudunk vásárolni, ezzel is csökkentve a hulladék képződést. Mivel mindenhol ez nem megoldható, azért érdemes rá törekedni. Több munkát igényel, hogy előre megtervezzük a bevásárló listát, cserébe viszont nagyon sok energiát, feszültséget és pénzt spórolhatunk vele. Ha összeírunk egy havi menüt, végig gondoljuk a bevásárlólistát, akkor minimálisra csökkenthetjük a bevásárlások számát is. Maradék függönyanyagból, lepedőből varrhatunk újra használható szatyrokat, amibe péksüteményt, zöldséget is rakhatunk. Még kisebb ökolábnyommal járó vásárlást is lebonyolíthatunk, ha a környékünkön felfedezünk olyan termelőket, akiktől rendszeresen lehet vásárolni az általuk megtermelt zöldégekből és gyümölcsökből, esetleg tej, tojás, húsárut. Ezzel támogatjuk a gazdát és a pénzt is helyben tartjuk.

Helyi termelő
Környezetbarát vásárlás a helyi termelőktől

8.Javítás, karbantartás:

            Sokszor nem is gondolnánk mennyi energiát és bosszúságot megspórolhatunk azzal, ha rendszeresen ellenőrizzük és karbantartjuk a berendezési tárgyainkat. A meghibásodott tárgyakat ne cseréljük le egyből egy újra, hanem próbáljuk előbb megjavítani őket, és ha nekünk ez nem is sikerül, biztosan van a közelben egy olyan szakember, aki vállalja ezek megjavítását. A leghétköznapibb eszközök, mint például a mosógép, vagy a mosogatógép is, rendeszeres karbantartást igényel, hogy energiatakarékosan és jól működjön. Ezeket érdemes havonta ecettel vízkőteleníteni. Egy villanybojlert elég 40 fokra beállítani, hogy megfelelő hőmérsékletű vízhez jussunk, ugyanakkor ne kezdjen olyan mértékben vízkövesedni, ami már befolyásolja az élethosszát és az energiahatékonyságát a berendezésnek. Amennyiben már menthetetlen az elromlott készülékünk, alkatrésznek szívesen látják szerelők. Ha pedig új készülékre lenne szükségünk, azt először érdemes használtan beszerezni, ezzel is növelve a tárgy élethosszát és csökkentve a hulladékképződést.

Autószerelés
Fenntartható autó használatot!

9.Mosás:

            A reklámokból felénk irányuló csupa illat és ragyogó fehérség illúzióját csakis egy intelligens mosópor tudja biztosítani. De mennyiben szolgálja a mi érdekeinket? Azok a mosószerek, amelyek például mikroműanyagokat tartalmaznak, végzetesen károsak a környezetre. A súlyos vegyszerek, amik optikai fehérséget érnek el, visszakerülnek a természetbe, elpusztítva az ott élő élőlényeket. Az illatok, amik hetek múlva is megmaradnak a textileken, hatnak ránk is, a hormonrendszerünkre. Leginkább hosszútávon megjelenő, a környezetünkből, a táplálékunkból, ivóvizünkből a szervezetünkbe kerülő és egymással összeadódó anyagok károsítják az egészségünket. Mégis mit használjunk a vegyszerek helyett? A mosást elsősorban ne vegyszerekkel próbáljuk megoldani, hanem mechanikailag. Áztatással, vagy éppen olyan mosógéppel, aminek a kialakítása a régi keverőtárcsás mosógéphez hasonló, ennek az energiaszükséglete is kisebb, így szigetüzemű áramellátás mellett is jó használható. Mosószernek bátran használhatunk mosószódát, mosószappant (amit használt étolajból magunk is előállíthatunk), hamulúgot. Öblítésnek, a mosáskor használt lúgot ecettel közömbösíthetjük, amihez számunkra kedves illóolajat keverünk.

Széllel szárított ruhák
Széllel szárított ruhák

10.Komposztálás:

            Két módját tudjuk alkalmazni, attól függően, hogy mire van lehetőségünk. Magunk is összerakhatunk két festékes vödör segítségével egy vermikomposztálót, amit beltérben is bátran használhatunk a konyhai hulladékok feldolgozására. Ha rendelkezünk kerttel, könnyen kialakíthatunk egy félreeső helyen egy komposztálót. A szelektív hulladékkezelés segít bennünket abban, hogy kevesebb szemetet termeljünk. Komposztra mindenféle szerves hulladék dobható, a konyhai hulladék, vágott fű, lehullott lombozat, kisebb mértékben főtt étel.

Komposztáló torony