KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Sikeresen zárult helyi termékes projektünk Bosznia és Hercegovinában – sajtóanyag

Bosnyák-cseh-magyar-szlovák együttműködés keretében, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával helyi termelők képzését, a helyi termékek térhódítását célzó projektet valósítottunk meg Bosznia és Hercegovinában, mindenekelőtt Tuzla térségében. Erről korábbi cikkünk: https://www.magosfa.hu/helyi-termelok-kepzese-bosznia-es-hercegovinaban/

A projekt első lépéseként, 2022 tavaszán két alkalomból álló, összesen 5 napos képzést, szemináriumot tartottunk Tuzla térségéből érkező helyi termelőknek, illetve helyi terméket előállítani kívánóknak, összesen 25 főnek. A résztvevők nem csak eladásokat hallgathattak és vitathattak meg a rövid ellátási láncokról, a nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari trendekről, a helyi termékek előnyeiről, marketing alapjairól, higiéniai előírásokról, jogszabályi környezetről, hanem számos feladatot végeztek el csoportmunkában. Így többek között feltérképezték a helyi rövid ellátási láncokat, bemutatták helyi termékeiket minipiacon stb. A képzésen boszniaiak mellett magyar és szlovák szakértők is közreműködtek.

 

 

 

 

 

 

 

 

A projektben következő lépésként hat napos, cseh-magyar-szlovák tanulmányutat szerveztünk 2022 júniusában, a szeminárium résztvevőinek és boszniai szakértőknek, összesen 29 főnek. Csehországban és Szlovákiában többek között méztermelőt, gyümölcsléüzemet, ökológiai gazdaságot és környezeti nevelési, környezetvédelmi központot kerestünk fel tapasztalatszerzés céljából. Hazánkban lekvárkészítő műhelyek, közvetlen kereskedelmet segítő üzletek, Zero Waste bolt és helyi termelői piac felkeresése szerepelt a programban.

A projekt záróeseménye tematikus találkozó volt Tuzlában, elsősorban a helyi termékek térhódításában szerepet játszó boszniai szakértők, állami és önkormányzati szervek és vállalkozások képviselői számára. A résztvevők megvitatták Tuzla Kantonban és az országban a helyi termékek gazdasági és jogi környezetét, az előre lépés lehetőségeit és az akadályozó tényezőket. Szükségesnek tartották az együttműködés további folytatását, rendszeres találkozókat ez ügyben.

 

A projekt során több híradás, cikk jelent meg a helyi, térségi médiumokban, ezzel is segítve, hogy a téma a nyilvánosság elé kerüljön, közbeszéd tárgya legyen, az érintettek, beleértve a lakossági csoportokat szemléletét formáljuk, ismereteiket bővítsük ez ügyben.

A projektet mind a képzés résztvevői, hasznosítói, mind a pályázati partnerek sikeresnek tartották, és folytatni kívánják a közös munkát a cél, a helyi termékek népszerűsítése, elterjedése érdekében.

A projekt hátteréről bővebben itt olvashat: https://www.magosfa.hu/local-products-development-in-bosnia-and-herzegovina-tuzla/

További információ: Kelemen Zoltán, 06209843946, vagy kezo kukac magosfa pont hu

A projekt támogatója: