KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Helyi termelők képzése Bosznia és Hercegovinában – sajtóanyag

Bosznia és hercegovinai Tuzla Kanton helyi termelőinek képzése érdekében nemzetközi projektet indítottunk, amelyet a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatása tesz lehetővé.

Négy évvel ezelőtt fejeztük be cseh-magyar-szlovák Erasmus+ felnőttképzési projektet, amelynek egyik eredménye helyi termelők képzését szolgáló oktatóanyag kidolgozása és ahhoz kapcsolódóan képzések megtartása volt, többek között a Börzsöny térségében.

Célkitűzéseink közé tartozott, hogy az oktatási modult terjesszük, más térségekben is tudjuk hasznosítani, beleértve a környező országokat.

Immár 15 éve együtt dolgozunk, több projektet sikeresen valósítottunk meg a Bosznia és Hercegovinában, tuzlai székhellyel működő Centar za Ekologiju i Energiju (CEE, Ökológiai és Energia Központ) szervezettel. Működési területükön, csakúgy mint a balkáni országban óriási igény mutatkozott a helyi termelők képzésére, a magas munkanélküliség és a helyi termékek térségi piacokról való kiszorulása miatt. Tuzlai partnerszervezetünk kezdeményezésére 2020-ban projektet indítottunk a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával.

A nemzetközi együttműködésbe a CEE-n kívül azokat a szervezeteket vontuk be, akik a korábbi, helyi termelők képzésére irányuló projektben is részt vettek, így a szlovákiai Centrum environmentálnych aktivít (Környezetvédelmi Aktivitások Központja) és a csehországi Středisko ekologické výchovy SEVER Horní Maršov, o.p.s. (SEVER – Ökológiai Oktatási Központ) szervezeteket.

A projekt során a következő tevékenységeket valósítjuk meg:

  • Öt napból álló képzés (szeminárium) rendezése Tuzla térségi helyi termelők, illetve helyi terméket előállítók, összesen 25 fő számára.
  • Hat napos cseh-magyar-szlovák tanulmányút szervezése a szeminárium résztvevői és bosnyák szakértők, összesen 29 fő számára.
  • Tematikus találkozó megtartása Tuzlában boszniai szakértők, önkormányzati és állami szervek képviselői számára.
  • Folyamatos sajtómegjelenések.

Ezek a tevékenységek mind azt a célt szolgálják, hogy a helyi termékek elterjedését, a téma közbeszédben való megjelenését, a helyi lakosok és hatóságok szemléletformálását segítsük Tuzla Kantonban, de áttételes hatásokon keresztül egész Bosznia és Hercegovinában.

A projekt tevékenységeit a COVID-19 járvány miatt többször halasztanunk kellett, de 2022 márciusa és júniusa között mind megvalósítjuk.

A projekt hátteréről bővebben itt olvashat: https://www.magosfa.hu/local-products-development-in-bosnia-and-herzegovina-tuzla/

További információ: Kelemen Zoltán, 06209843946, vagy kezo kukac magosfa pont hu

A projekt támogatója: