KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Képzés a fenntartható fogyasztásról

 

Klímaváltozás, vízkóstoló, légből kapott energia, ökolábnyom „papucs”, mosás, gyógynövények, tájfajták, génpiszkálás, tudatos vásárlás, fair trade, sampon reklám, lassú konyha, festőnövények. És hogy mi a közös bennük? Azok, akik voltak már Fogyasztó kúra  pedagógus továbbképzés résztvevői, tudják a választ. Ha te nem tudod, itt az ideje, hogy részese légy 30 vidám órának!

 

 

 

November harmadik hétvégéjén Hajdúböszörménybe látogattunk, ahol a Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 20 lelkes tanára volt a 30 órás, akkreditált pedagógus továbbképzés résztvevője. A képzés megtartására a Bodrog Egyesület kért fel bennünket.

 

 

 

 

 

 

Az akkreditált képzés célja, hogy a Fogyasztó kúra című, 48 óravázlatot tartalmazó modulgyűjtemény használatát mutassa be a pedagógusoknak. A három nap alatt végigvettük a könyv öt nagy fejezetét: voltak előadások, kisebb és nagyobb csoportos beszélgetések, valamint minden fejezetből megcsináltunk néhány feladatot. Bemutattunk számos módszert, melyek a mindennapokban is használhatók, nemcsak a könyv feladatai során.

 

 

A pedagógus továbbképzés meglepetése:

 

 

A „Mosás egykor és ma” című modul során hatféle „piszok” foltot próbálunk eltávolítani különböző mosószerek segítségével: hagyományos mosópor, mosódió, mosószóda, környezetbarát mosószer, stb. Ezen a képzésen kiderült, hogy az egyik résztvevő tanárnő otthon maga készíti a mosóport illetve mosógélt csupa környezetbarát anyagból. Nosza, ki is próbáltuk, és elmondhatjuk, hogy megállta a helyét! Olyannyira, hogy le kellett diktálnia a receptet, addig nem tudott hazamenni.

 

 

 

A péntekre már elfáradt csapat hamar fellelkesedett és utána aktívan és vidáman vett részt a főleg gyakorlati elemekből álló képzésen. Az utolsó órában pedig nem okozott nehézséget megírni a vizsgatesztet.

A záró kör során kiderült: jól érezték magukat a résztvevők, tetszik nekik a könyv, mindenkép használni fogják. És a legfontosabb: látszott, hogy jól esett nekik a sok elméleti képzés után végre  egy megmozgatós, gyakorlati feladatokat tartalmazó „fejtágítón” részt venni.

 

Az akkreditált pedagógus továbbképzéseinkről dr. Neumayer Évánál lehet érdeklődni: kepzes[kukac]magosfa[pont]hu e-mail címen, illetve a 20/984 39-46-as telefonszámon.

 

Néhány visszajelzés:

„Hasznos, jól alkalmazható információkhoz, módszerekhez jutottam a tanfolyamon. Nagyon jó egyensúlyt teremtettek a gyakorlati, játékos, csoportos feladatok és az elmélet átadása között.„

„Nagyon jó volt a hangulat. Megfelelő elmélet-gyakorlat arány. Sok új, hasznos ismeret. Jól használható könyv – köszönjük!”

„Fogyasztás, társadalom, környezetvédelem kérdéseiben és környezetpolitikai kérdésekben eltérő álláspontok léteznek.”

„Nagyon tetszett az ökolábnyomról hallott információ. Kifejezetten érdekes volt a környezetünk rendszereiről hallottak.”

„Tetszettek a kísérletek és a gyakorlatok.”

A teljes értékelés itt olvashatja: értékelés összegzése-Hajdúböszörmény-2018