KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Vásárlás helyett – foglalkozás a vásárlásról

 

A fogyasztói társadalom oszlopos tagjai már lázban égnek: közeleg a karácsony, ezzel elindulnak a nagy, a nagyon nagy és a még nagyobb leárazások. Vajon hova fér még? Vajon tényleg szükség van rá? Kicsik és nagyik foglalkozásunkon a vásárlás témakörét jártuk végig.

 

Kedd délelőtt a váci Petőfi Sándor Általános Iskola negyedikes diákjaival érkeztünk a Váci Idősek Otthona és Klubja Arany János utcai részlegébe, hogy izgalmas környezeti nevelés programot tartsunk idősek és gyerekek számára. November lévén, adott volt a téma, hiszen a hónap utolsó péntekén van a „Ne vásárolj semmit!” nap. Azzal kezdtük, hogy elmeséltük, miről is szól ez a jeles nap.

 

 

Ezután kiosztottunk két A3-as lapot, melyen különböző üzlettípusok vannak, a régi és a mai világból, emellett a bevásárláshoz kapcsolódó eszközök segítettek megindítani a beszélgetést idősek és gyerekek között. Mivel a helyszíntől kb. 200 m-re voltunk, elmeséltük  a jelenlevőknek, hogy az első magyar ABC itt, Deákváron nyílt meg 1963. április 1-én. Nem, nem tréfából, hanem hogy kipróbálják az önkiszolgáló rendszerben működő boltot, melyben az élelmiszerek mellett mást is lehetett már kapni.

 

 

A „Most mutasd meg!” feladatnál a gyerekek vállalkoztak minden asztaltól, hogy ötletes megoldásaikkal elmutogassák a kártyákon lévő, bevásárlással kapcsolatos szavakat.

 

 

 

 

 

 

Az izgalmas találgatások után előkerültek a reklámújságok, melyekben felesleges árúkat kerestek a résztvevők. Néhány gyerek nem csak a műszaki cikkeket, hanem az élelmiszerek egy részét is feleslegesnek ítélte a sok művi összetevő miatt (kiemelték a pálma olajat).

 

 

 

Saját készítésű, vagy vásárolt?

Ez továbbra is izgalmas kérdés: a színes képek kapcsán előkerültek az emlékek: ki és mit kapott, mikor és kitől. Azért, hogy legközelebb ne kelljen sokat gondolkodni ezen, a környezeti nevelés foglalkozás zárásaként karácsonyfa díszeket készítettünk joghurtos pohár tetejéből és színes kartonokból.

 

 

A „Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

 

A program a Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázat anyagi támogatásával valósult meg.