KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Téli madáretetés – Magosfa szakértőjének tanácsai

madáretetés1Kezdődik a madáretetés szezonja!
…és csak az utolsó tavaszi fagyokat követően (rendszerint április közepén) ér véget. A madáretetés és itatás nem igényel különösebb befektetést, és nem is csak a kertes házak lakói tehetik meg: a petpalackot ne dobjuk el, hanem készítsünk belőle fekvő, vagy álló etetőt! Ha már belekezdtünk a madarak téli etetésébe, azzal felelősséget is vállalunk az etetőt látogató madarak iránt; az etetést és itatást nem hagyhatjuk abba egyik napról a másikra. Ezzel veszélybe sodornánk azokat a madarakat, akiket már a kertünkbe szoktattunk.

karvalyAzoknál a háztartásoknál, ahol nem tudunk gondoskodni a napi szintű etetésről, ott legjobb megoldás az önetető (lásd a képeket), illetve a feladat megosztása a szomszédokkal, családtagokkal. Arra is minden esetben figyeljünk, hogy a petpalack etetőn ne maradjanak éles, a madár lábát esetleg felsértő élek, a magok pedig ne ázzanak be! Az etetőt és itatót úgy helyezzük el, hogy ráláthassunk az ablakból és a macskák ne férjenek hozzá (egy macskabiztos itató megoldást szintén találtok a képek között). Az etetőn szemezgető énekes madarak a karvalyt is a kertbe vonzzák, érdemes meglesni zsákmányszerzési fortélyait.

Figyelem! A madarak itatása egész éves tevékenység, és a madarakat elsősorban a mindennap rendelkezésre álló víz biztosításával csábíthatjuk a kertünkbe.

A madáretetés és itatás rejtelmeiről bővebben hallhattok a Kismagosban is, őszi vagy téli, fél vagy egész napos programok keretében, és természetesen petpalack-madáretető készítésére is biztosítunk lehetőséget. Mindezzel mi magunk is hatékonyan hozzájárulhatunk természeti környezetünk védelméhez!

Sok sikert:

Juhász Lilla