KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Hogyan szervezzünk szemétszedést vízen – új kiadvány a Magosfától

20090718060

A közelmúltban adtuk ki Folyótisztítási akciók szervezésének receptkönyve c. kiadványunkat, amely segítséget nyújt mások számára vízi szemétszedési akciók szervezéséhez. Egyedülálló a füzet hazánkban, hiszen hasonló nem jelent meg a témában.

A kiadvány innen tölthető le: Folyótisztítási akciók szervezésének receptkönyve

Alapítványunk 2005-től kezdve hat alkalommal rendezett folyótisztítási akciót az Ipolyon. (Itt egy kisfilm a legutóbbi munkánkról: http://www.youtube.com/watch?v=K1qRbl2LG6g )

Úgy éreztük itt az idő, hogy közzé tegyük tudásunkat, tapasztalatainkat a témában, segítve és motiválva ezzel másokat. A receptkönyvben világgá kürtöljük, hogy Alapítványunk milyen megfontolásból szervez szemétszedést az Ipolyon, mi munkánk története, jellege, eredménye; milyen lépések vezetnek el általánosságban a sikeres akció előkészítéséhez, megvalósításához, lezárásához; mely hazai és külföldi pozitív példák állnak előttünk. Ezen túl sok személyes élménybeszámoló-részletet is közzé teszünk, valamint az olvasó vízi túra szleng szótárát is fejlesztjük: megtudhatjuk mi a flinsztonozás és a sepsűhajó.

20090718075

Egy fontos gondolat a szerkesztőtől: „Hiszem azt is, hogy a könyv nem csak konkrét segítség lesz egy-egy ismeretlen helyzet megoldásához. Serkenti majd az olvasót arra is, hogy hasonló akciót szervezzen. Hiszen tudja, hogy többről van szó, mint egy-egy folyószakasz szemétmentesítéséről – a példamutatás is nagyon fontos. Ha a jó hozzáállás terjed, hatással lesz másokra is, akkor előbb, vagy utóbb az eredményeket is megsokszorozza. A szemét mennyisége nem nő, hanem csökken a területen.”

A kiadványt mindazoknak ajánljuk, akik terveznek szemétszedési akciót vízen, függetlenül attól hogy most rendezik az első ilyen akciót, vagy már van tapasztalatuk.

A receptkönyv megrendelhető a Magosfa elérhetőségein: magosfa@magosfa.hu és (27) 375-450. Igyekszünk a füzetet mihamarabb eljuttatni a megrendelők számára. (Az Ipolytisztításon résztvevő önkéntesek alapból hozzájutnak a kiadványhoz.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ami szemétszedési munkánk 2014-es folytatását illeti: egyrészt megyünk az Ipolyra: https://www.magosfa.hu/tisztitasi-akcio-ipoly-2014/ Másrészt hivatalos fórumokon kezdeményezzük, hogy 2015-ben első alkalommal megrendezésre kerüljön Magyarországon a Nemzeti Folyótisztítási Nap.

Korábbi hírünk a témában: http://vac.magosfa.hu/?q=hu/node/1280