KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Szemétszedés az Ipoly folyón – sajtóanyag

DSCN9453Immár hetedik alkalommal önkéntesek tisztították meg a szeméttől az Ipoly 40 km-es szakaszát. A Magosfa Alapítvány által 2014. július 18. és 20. között szervezett Ipolytisztítási akc célja az Alsó-Ipoly mente környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása volt.

A vízkészlet, azon belül az ivóvíz stratégiai szerepe folyamatosan nő a közeljövőben. Közös felelősségünk, hogy felkészüljünk erre az időszakra, és jó állapotba kerüljenek folyóvizeink.

Az első akciót 2005 nyarán szerveztük meg, a “Tiszta, egészséges Ipoly mentéért!” – szennyezőforrás felmérési és felszámolási projektünk keretében. Azóta évről-évre megrendezzük a szemétszedést, általában 20-25 önkéntes bevonásával. Egy-egy akció során csaknem 100 zsák szemetet gyűjtünk össze a folyóból és partjáról. Munkánk eredménye, hogy az évek során csökken a szemét mennyisége.

Miért fontos az Ipoly folyó megtisztítása?
A Börzsöny hegység mellett az Ipoly a térség meghatározó természeti eleme. A folyó egyre népszerűbb a turisták körében, és várhatóan az Ipoly turisztikai jelentősége folyamatosan nő a következő években. A kikapcsolódás, a turizmus mellett a folyó vízminőségének javítása társadalmi-gazdasági szempontból is elengedhetetlen, ugyanis egyes településeket az Ipoly menti kutakból látnak el ivóvízzel, és több helyen öntözési célra is hasznosítják a vizét. Mindezeken túl az Ipoly hal- és madárfaunája, valamint a folyó menti vizes területek növényvilága kiemelkedő természeti értéket is képvisel.

DSCN9407Két ok miatt végezzük a tisztítási akciót évről-évre. Egyrészt újra hulladék kerül a folyóba, illetve a partra. Másrészt a sajtón keresztül a tisztítási akcióval pozitív példát kívánunk mutatni a helyi szereplőknek, hogy óvják, védjék a környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán. Részben munkánknak köszönhető, hogy egyre több településen szerveznek szemétgyűjtési, illetve illegális hulladéklerakó felszámolási akciót.

 

A tisztítás menete: a három nap során 7 hajóból álló csapatunk haladt végig a folyó Perőcsény, Haraszti-puszta alatti szakaszán. A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtöttük össze a hulladékot, jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” DVD-lejátszó és autó első lökhárítója is. Az összegyűjtött szemetet hulladéklerakóba szállíttattuk el.

Milyen eredményeket hoznak a tisztítási akciók a térségnek?
Az Ipoly tisztításával a környezet állapota javul a kistérségben. Ez jó a helyi lakosoknak, hiszen tisztább, egészségesebb környezetben élhetnek. Előnyös a helyi önkormányzatoknak, ugyanis kedvezőbb lesz településük megítélése. Pozitív hozadéka lesz a turizmusból élők számára is, hiszen a tiszta kistérség növeli a turisták érdeklődését az Alsó-Ipoly mente iránt.

P1610547_Ez nem csak folyótisztítás volt!
Minden akció alkalmával törekszünk arra, hogy a szemétszedésen kívül más hasznos tevékenységet is végezzünk a térségben, továbbá a résztvevőkkel megismertessük a térség hagyományait. Céljainkkal összhangban tisztítottuk meg a gyomoktól, tájidegen fajoktól a térség tájértékei közé tartozó ipolytölgyesi Cserge-malom romjait és a mellette található pihenőhelyet, valamint tekintettük meg az ipolyszalkai tájházat, szerveztük Istvánfi Balázs duda koncertjét (utóbbit nem csak önkénteseink számára!).

További információ: Kelemen Zoltán, (20) 807 7503, vagy kezo(kukac)magosfa(pont)hu
Az akcióról képek itt találhatóak, és felhasználhatóak a fotót készítő személy nevének (Gieszer Richárd) feltüntetésével:
https://plus.google.com/photos/105795123065745552052/albums/6038519949521473537?banner=pwa

A cikk fotóit Juhász Lilla és Gieszer Richárd készítette.