KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Próbaképzésen vettünk részt Csehországban

Az Óriás-hegység keleti részén található völgyben fekvő falu 400 éves hársfája mellett ismerkedtünk a helyi történelemmel, valamint a klímaváltozás elkerülésére, illetve az alkalmazkodáshoz kialakított fejlesztésekkel.

 

A próbaképzés résztvevői

A múlt héten 2 napot töltöttünk a cseh SEVER szervezet DOTEK (Érintés) nevű oktatóközpontjában, Horni Marsov-ban. A „Környezeti nevelési szakember szakképesítésre felkészítő tanfolyam és minősítési rendszer kialakítása” (EEQ) elnevezésű projekt keretében tartott próbaképzésen vettünk részt. Az elmúlt egy évben összeállítottuk a képzési tananyagot, amelynek egyes részeit két fordulóban próbáljuk ki idén tavasszal. Az első alkalommal a cseh partner volt a házigazda. Nagyobb részt ők mutatták be azokat a módszereket, amelyek náluk jól működnek, a másik két partnernél viszont nem olyan hangsúlyos az adott téma.

 

Az oktatóközpont (DOTEK)

Az első napon a Place Based Learning (Helyalapú oktatás) módszerrel ismerkedtünk. Rövid elméleti bevezető után körbejártuk az oktatóközpont környékét, és olyan helyeket kerestünk, ahol jól érezzük magunkat, ahol nem és ami misztikus számunkra. Visszatérve falitáblára tettünk házakat, fákat, utakat, hogy „felépítsük” azt a területet, ami körbevesz bennünket. Majd mindannyian megjelöltük az előbb említett három helyet.

 

A hely térképe

Délután helytörténeti sétán vettünk részt: a házigazda szervezet az épület előtt álló, 400 éves hársfától indulva mutatta be a terület átalakulásait. Az ide érkező favágók életét, a fa felhasználását, az erdő kiirtása utáni életet.

 

A cseh hivatalnok és a német favágó találkozása

Este a szlovák szervezet mutatta be a citizen science lehetőségeket, vagyis hogyan lehet bevonni az embereket a tudományos kutatásokba azzal, hogy adatokat szolgáltatnak különböző telefonos applikációk segítségével.

 

Másnap bemutatták azt a programjukat, mely során az iskolák a klímaváltozás témakörét feldolgozzák. Végig jártuk az épületet, és listát írtunk arról, milyen konkrét fejlesztéseket találunk, ami alkalmazkodik klímaváltozás hatásaihoz, illetve ami segít elkerülni azt.

Azután mi is Climateville képviselőtestületévé váltunk, ahogy az iskolások is teszik a SEVER által fejlesztett játékkal. Tíz éven keresztül fejlesztettük a települést és izgultunk azon, hogy az adott évben milyen természeti katasztrófával kell szembenéznünk, és vajon elérhetők-e azok a fejlesztések, amelyek segítségével kivédhetjük a katasztrófát. Majd feltérképeztük Horni Marsovot olyan szemmel, hogy vajon milyen fejlesztések történtek a klímaváltozás hatásainak elkerülésére, illetve melyek azok a helyek, ahol változtatásra van szükség. Amúgy az iskolás csoportok ezután a saját településükön is elvégzik ezt a feladatot.

 

Climateville képviselőtestületei

Vajon idén milyen természeti esemény várható?

A következő alkalom itt lesz nálunk, a Kismagosban, június végén. Akkor beszámolunk arról is.

 

A projekt az Erasmus+ támogatásával valósul meg: