Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Mit vásároljak karácsonyra?

Régen kosárral és vászonszatyorral mentek a sarki fűszereshez, ma műanyag táskákkal és zacskókkal megrakodva lépünk ki a szupermarketekből. Régen a karácsony a szeretet ünnepe volt, ma tárgyak egymásnak adásáról szól. Régen személyes kapcsolat volt az eladóval, ma árufeltöltők vannak az üzletekben.

 

kornyezeti neveles-Foldvary3Szerda délelőtt, a szokásos időpontban a váci Földváry Károly Általános Iskola ötödikes diákjaival érkeztünk a Váci Idősek Otthona és Klubja Rádi utcai részlegébe, hogy izgalmas környezeti nevelés programot tartsunk idősek és gyerekek számára. A téma adott volt, hiszen előző pénteken volt a „Ne vásárolj semmit!” nap. Persze, mikor rákérdeztünk, milyen jeles nap volt, mindenki a fekete pénteket említette. Bemelegítésként elmeséltük a „Ne vásárolj semmit!” nap lényegét, és helyre tettük az ugyanerre a napra szervezett ellenkampányt is.

 

Máris az asztalokra került két A3-as lap színes képekkel, melyeken üzlettípusokat láthattunk a régi és a mai világból, valamint a bevásárláshoz kapcsolódó eszközök képei serkentették a gondolkodást, visszaemlékezést. A gyerekek egyre lelkesebben kérdezgették az asztalnál ülő időseket, akikből folyt az emlékezés a régi vásárlásaik élményeiről. Megtudtuk például, hogy hitelben lehetett vásárolni, és a kereskedő nem számított fel érte kamatot! Bizalmon alapult az egész.

 

kornyezeti neveles-Foldvary1

 

Tudták? Az első magyar ABC, amely önkiszolgáló rendszerben működött, és az élelmiszeren kívül más árut is lehetett kapni, 1963. április 1-én nyílt meg Vácon, a Deákváron épült új lakótelepen.

 

 

 

 

A következő feladat a „Most mutasd meg!” volt. Mint kiderült, a gyerekek activity-ként ismerik, míg az idősek „Amerikából jöttem” néven említették a játékot. Minden asztaltól egy lelkes gyerek húzott az előre kikészített kártyákból, melyeken a vásárlással kapcsolatos szavak voltak. Néhányan ötletes megoldással mutatták be a feladatot.

 

kornyezeti neveles-Foldvary2

 

A felesleges áruk fórumán előkerültek a reklámújságok, melyekben felesleges árukat kellett keresni. Bizony sok, elemmel vagy elektromos árammal működő kütyü végezte karikába zárva!

 

Ismét képeket tettünk az asztalra, melyek kapcsán ajándékozásról beszélgettek a résztvevők. Az idősek máris sorolták az ajándékokat, karácsonyi ételeket. Előkerült az is, hogy  a vásárolt vagy a saját készítésű ajándék-e a jobb.

 

 

 

Mit tudtunk meg a régi karácsonyokról?

Nem nagyon volt ajándék, mert nem ez a lényege a karácsony ünnepének! Ha volt, az is saját készítésű. Egymással volt a család, beszélgettek. A szaloncukrot maguk készítették, ahol készítettek. A karácsonyi asztalon káposztás étel volt, aszalt gyümölcsök és dió. Nem volt díszes karácsonyfa: egy ág, vagy borókabokor – felakasztva a falra –  jelképezte a fát.

A középkorú résztvevők elmesélték, hogy gyerekkorukban praktikus ajándékot kaptak: főleg ruhát és cipőt, amire ténylegesen szükségük volt. És azt is hozzátették, hogy nagyon vigyáztak a ruháikra. Szaloncukor volt, de nehezen lehetett hozzájutni. Olyanról szó sem lehetett, hogy a fáról egyék le a szaloncukrot!

 

A környezeti nevelés program zárásaként karácsonyfa díszt készítettek, főleg a gyerekek, tejfölös pohár tetejéből és színes kartonokból.

 

 

A „Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

 

A program a Földművelési Minisztérium Zöld Forrás anyagi támogatásával valósult meg.

foldmuvelesugyi_miniszterium_logo-szines