KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Ovisokkal jártunk az időseknél!

Az első alkalom, hogy óvodások vettek részt erdei iskola foglalkozásunkon a váci Idősek Otthona és Klubjában. Az Idősek már izgatottan ültek az asztaloknál, várták a kicsiket, akik megilletődötten léptek be a terembe. December 7-én madarak karácsonya volt a téma, a résztvevők pedig a Váci Kisvác-Középvárosi Óvoda Eötvös Utcai Tagóvodájának nagycsoportosai közül kerültek ki.

 

ovoda1-161207A terem ajtajából messzire még nem jutottak az óvodások, ott érte őket a hír, hogy az állatokhoz nem érkezett  meg a Zöld ruhás Mikulás az előző nap, mert egy gonosz erdei manó, akinek nem tetszett, hogy az állatok ajándékot kapnak, fondorlatos módon kelepcébe csalta őt. Az erdő lakói a cinkék közvetítésével segítséget kértek: sok-sok táncot, éneket, mondókákat, vidámságot, mosolygó gyerekeket és időseket, hiszen mindettől retteg a manó, világgá megy, így kiszabadulhat az állatok Mikulása.

 

ovoda2-161207

Az ovisok nem tétlenkedtek sokáig: ott az ajtóban előadtak egy táncot, melyet a sportnapon mutattak be. Azután helyet foglaltak ők is az asztaloknál. Ez ugyan nem erdei iskola, de hasonló feladatokat csináltunk itt is. A közös feladatok során először az Év Madara, vagyis a haris képét raktak ki. Ezután kiosztottunk 14 közismert madár fotóját. Először fel kellett ismerni a madarat, majd eldönteni, hogy költözik-e vagy itt telel nálunk. Ha mindez sikerült, a gyerekek a madarak képeivel egyik vagy másik sarokba mentek attól függően, hogy elszállnak-e vagy maradnak. Mindeközben sok-sok ének hangzott el, főleg karácsonyi daloktól zengett a terem.

 

 

ovoda3-161207Az idősek közül Zsuzsi néni egy verscsokrot mondott el, amely témája jól illeszkedett az adventi időszakba. A délelőtt zárásaként színes papírokat osztottunk szét, melyből az útmutatásnak megfelelően madarat hajtogattak a résztvevők. Az óvodások saját készítésű ajándékkal lepték meg az időseket: mindegyik néni és bácsi kapott egy-egy papírcsíkokból készített, feldíszített fenyőfácskát. A Zöld ruhás Mikulás pedig szaloncukorral köszönte meg, hogy kiszabadulhatott az erdei manó fogságából. A gyerekek fáradtan, de a kezdeti félénkséghez képest felszabadultan indultak vissza az óvodába.

 

A “Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

A foglalkozás a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás és a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával valósult meg.

fm_logo_szines

nka