Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Magosfa a prágai környezeti nevelési kongresszusokon

2022 márciusában nagy lehetőséget kaptak munkatársaink arra, hogy jobban belelássanak a nemzetközi környezeti nevelési életbe. A fenti két kongresszust közel egy időben szervezték Prágában és pályázati segítséggel három kollégánk tudott részt venni az eseményeken.

 1. WEEC (World Environmental Education Congress – Környezeti Nevelési Világkongresszus), 2022. március 14-18., Prága

A WEEC-en való részvételt a cseh Ekoinkubator szervezet Erasmus+ projektje tette lehetővé, aminek magyar partnere az MKNE (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület). Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról 10-10 környezeti nevelési szakember juthatott el a kongresszusra, köztük Kurucz Márta és Neumayer Éva a Magosfa Alapítványtól.

Az ötnapos programból három nap helyszíne a Prágai Kongresszusi Központ volt. A kongresszus mottója a „Building Bridges”, azaz „Építsünk hidakat” volt. A hídépítést minden tekintetben értették a szervezők: elmélet és gyakorlat, különböző földrészek, ember és természet közötti kapcsolatok építése egyaránt megjelent. Az első napi plenáris előadásokat követően másfél napon keresztül szekciókon lehetett részt venni, igen változatos témakörökben:

 • Éghajlatvédelmi nevelés
 • Művészet, etika és környezeti nevelés
 • A fenntarthatóság kulcskompetenciái
 • A környezeti és fenntarthatóságra nevelés egész iskolás megközelítése
 • Nem formális környezeti nevelés
 • Kora gyerekkori nevelés: a fenntarthatóságra nevelés megalapozása
 • Környezettudatos (állam)polgárság nevelése
 • Környezeti nevelés az antropocén korszakban
 • Terepi környezeti nevelés: a természeti élmények összekötése az iskolával és az otthonnal
 • Fenntartható egyetemek
 • A közösségeket átalakító, új társadalmi normákat kialakító tanulás
 • Hely alapú oktatás (Place-based Education)
 • A víz az életért
 • Az üzleti szektor és a környezeti nevelés

A szekciókon kívül műhelymunkák, kerekasztal beszélgetések tették még színesebbé a programot. Kollégáink nemzetközi projektjeink eredményeit mutatták be: Kurucz Márta a „Változtass a történeten (Change the Story) projektet az Éghajlatvédelmi nevelés szekcióban; Neumayer Éva pedig a biomimikri oktatásban való alkalmazásáról szóló „Tanuljunk a természettől!” (BioLearn) projektet a Nem formális környezeti nevelés szekcióban.

A kongresszus beltéri része ismét plenáris üléssel zárult, melynek meghatározó eleme a YEEC eredményeinek bemutatása volt (ld. lent).

Az utolsó két napon ismét rengeteg lehetőségből választhattak a résztvevők: egy- vagy kétnapos terepi kirándulások és szekciók segítségével lehetetett bepillantást nyerni Csehország természeti szépségeibe és a helyi környezeti nevelés eredményeibe.

 

YEEC (Youth Environmental Education Congress – Fiatalok Környezeti Nevelési Kongresszusa), 2022. március 13-17., Prága

A WEEC-kel párhuzamosan zajló ifjúsági kongresszus idén első alkalommal került megrendezésre, a cseh SEVER civil szervezet kezdeményezésére. Szintén ERASMUS+ pályázatot nyertek európai fiatalok részvételére. A SEVER számos projektben partnerünk, most is a Magosfa Alapítvány lett a magyarországi partner; kolléganőnk, Fazekas Szibilla szervezte az öt főből álló lelkes magyar csapatot

A programra több magas beosztású, a környezetvédelemben aktív előadót hívtak meg, hogy a klímaváltozásról, a fenntarthatóságról, illetve az aktuális környezeti nevelésről beszéljenek. Minden résztvevő maga választhatta ki, hogy melyik előadást szeretné meghallgatni. Minden téma szorosan kapcsolódott a WEEC szelleméhez.

A különböző országokból megjelent fiatal csapatok könnyedén ismerkedtek meg egymással, adták át tudásukat és mutatták meg saját tevékenységüket a környezeti nevelésben betöltött szerepük szerint. A megjelent 110 lelkes és motivált fiatal — a szervezők által megadott témakörök szerint — csoportokba rendeződtek, hogy a WEEC-en megjelent több száz tapasztalt szakembernek átadják üzenetüket, egy videó, vers, rajz vagy akár egy színdarab bemutatásával a szerda délutáni közös programon.

A kialakult kapcsolatokat, egymással megosztott eszmecseréket és tapasztalatokat egy gyönyörű gálaesttel zárta közösen a YEEC és WEEC. Mielőtt még véglegesen véget ért volna a kongresszus, az utolsó délelőtt a szervező SEVER-rel átbeszélték a főbb eseményeket, illetve, hogy milyen üzenetek és vélemények fogalmazódtak meg a résztevőkben a környezeti neveléssel kapcsolatban és a YEEC-WEEC rendezvényekről. A további munkákhoz sok hasznos információval és motiváltan tértek haza a résztvevők. Reméljük, hogy az Abu Dhabi-ban megszervezendő 2024-es kongresszus (WEEC és YEEC) is ilyen sikernek örvend majd!