Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Környezettudatos vízhasználat

Tudtad? Ha az egész Föld vízkészletét egy 10 l-es vödör víz jelképezi, akkor abból csak 10 cseppnyi az iható, tiszta víz! Ne aggódj, nem csak Te döbbentél meg! A részletekért látogassál el a Kismagosba!

erdei-iskola-karolina4

 

 

Március 22-én ismét “Kicsik és nagyik” erdei iskola foglalkozást tartottunk Vácon, az Idősek Otthona és Klubjában. Adott volt a téma a Víz Világnapján.  A foglalkozáson a váci Karolina Általános Iskola diákjai vettek részt.

 

 

 

“Víz, víz, tiszta víz…”

A bevezetőben említett demonstrációval hangoltuk rá a résztvevőket a mai nap témájára.Persze a két adat között még van néhány lépés, mely segítségével elmélkedhettünk arról is, hogy milyen formában és hol található meg a víz a “Kék Bolygó”-n.

erdei-iskola-karolina6

Elsőként színes képekkel teli lapot tettünk le az asztalokra, melyek most kérdéseket is tartalmaztak, hogy megkönnyítsük a beszélgetés elkezdését. Többen nőttek fel víz mellett, ám nem mindenki látogatta a vízpartot. Az ivóvizet többségünk jobban szereti, mint az üdítőket, és a nénik közül többen is jelentkeztek, amikor a lapos kővel kacsázásról volt szó.

 

 

 

erdei-iskola-karolina2

A következő feladat igencsak gondolkodásra serkentette az asztaltársaságokat: vízzel kapcsolatos közmondásokat és azok jelentését kellett párosítani. Ez a feladat erdei iskola programjainkon is fejtörést okoz. Most gyerekek és idősek könnyebben oldották meg a feladatot. Ez igazán közös munka volt!

 

 

 

erdei-iskola-karolina3

Ismét egy lapot kaptak a csoportok. Kétféle kérdésre kellett összeszedniük az ötleteket: 1. “Hogyan tudjuk csökkenteni vízfogyasztásunkat?” és 2. “Hogyan lehet a háztartásban újrahasznosítani a vizet? (pl. gyümölcsmosó víz)”. Sziporkáztak a résztvevők, jobbnál jobb ötleteket soroltak fel. A legleleményesebb mondat, mely az 1. kérdésre adott választ: “A medence helyett fürödjél a Balatonba!”

 

erdei-iskola-karolina5

 

 

Zárásként kézműveskedtünk egy kicsit. Először poharat hajtogattunk, arra az esetre, ha nem vinnénk magunkkal, viszont elő tudunk venni egy papírt. Többen ki is próbálták, milyen az ideiglenes pohárból inni. Ezután kövekre festettek tulipánt, pitypang csokrot, katicát, vulkánt, vagy csak színes foltokat, csíkokat a résztvevők.

Tartalmas délelőttöt tudhatnak maguk mögött az Otthon lakói és az iskolás gyerekek!

 

 

 

A “Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

A foglalkozás a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás és a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával valósult meg.

fm_logo_szines

nka