KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Környezeti nevelés támogatása: a csehek beelőztek

Egy találkozó margójára – velünk együtt indultak, ugyanabból a helyzetből. Mára jócskán elhúztak mellettünk. Nem csak környezeti nevelésben, de most csak ezzel foglalkozunk.

A Csehország északi csücskére, Horní Marsovba tett látogatásunk több szempontból is érdekes felfedezésekhez vezetett. A „Környezeti nevelési szakember szakképesítésre felkészítő tanfolyam és minősítési rendszer kialakítása” (EEQ) projektünk – melyben cseh és szlovák partnerekkel dolgozunk együtt – célja, hogy ebben a három országban minősített környezeti nevelőket lehessen képezni, akik oklevéllel rendelkező szakmabéliek lesznek.

A SEVER oktatóközpontja, a DOTEK

 

A projekt során kidolgozott szakmai anyagot és képzési modulokat próbáltuk ki a március végi találkozón. A SEVER (cseh partner) oktatóközpontjában tartottuk meg a próbaképzést, amire mind a három partner előadásokkal és szakmai programokkal készült, hogy bemutassák azokat a témákat, amelyek kevésbé ismertek a többiek számára, vagy amiben nagy tapasztalatuk van. Több globális téma is felmerült, mint a klímaváltozás, az ökológiai lábnyom mértéke, hely alapú oktatás (Placed Based Learning), a „citizen science” (közösségi tudomány), a méltányos kereskedelem, vagyis a Fair trade és még sorolhatnám, viszont a helyi szintű cselekedeteket, mozgósítást és annak kidolgozott struktúráját is körbejártuk.

Nagy lelkesedéssel folytatjuk tovább a projektet, hogy minél kézzelfoghatóbb és mások számára is hasznosítható eredményeket érjünk el, mert bár a környezeti nevelés támogatottsága az országokban különbözik, a fenntarthatóság szempontjából elengedhetetlen. Mivel több szektor, mint például a kereskedelem és termelés is fel kell tudja használni, ehhez pedig paradigma váltás, segítő szakemberek kellenek.

Madarak a kerítésen – a SEVER oktatóközpontjában

 

Ahol a csehek nagyon beelőztek

A cseh állam felismerte: a környezettudatos gondolkodást minél fiatalabb korban fontos megismertetni, mert ebben az időszakban alakulnak ki az egész életre meghatározó szokások.

Ezért a kormány külön minisztériumi támogatást – nem csak pályázati pénzeket – biztosít a környezeti neveléssel foglalkozó szervezeteknek, megyénkként lebontva. A cseh oktatási minisztérium anyagilag is támogatja az iskolákat, hogy külső helyszínen is oktassák a diákokat természet- és környezetvédelmi „tananyagokkal”. Ilyen módon az erdei iskolai programok és a hozzájuk tartozó események, mint a táborok, jeles napok ünneplése és tanösvények látogatása igen népszerű. A cseh iskolások egész évben, minden évszakban mennek oktatóközpontokba, ahol több (leginkább 5) napos erdei iskolai programon vesznek részt.

 

Az EEQ projekt támogatója:

 

Képek: Kurucz Márta