KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Mi is készültünk a télre!

 

Más volt a helyszín, és újak a résztvevők, de a hangulat változatlanul  jó volt. Megtudtuk, honnan került a jég a jégverembe, hogyan működött a jégszekrény, és miért adták egymásnak a tollut a lányok és fiúk. Ismét környezeti nevelés program az idősek otthonában.

 

Szerdán a váci Petőfi Sándor Általános Iskola diákjaival látogattunk el a Váci Idősek Otthona és Klubja Arany János utcai részlegébe. A téma a raktározás volt: körbejártuk, hogyan történt ez régen, és hogyan ma.

 

kornyezeti neveles-Petofi-02Az első két kérdésünk az volt, milyen zöldségeket és gyümölcsöket lehetett enni télen régen és manapság. Az idősek természetesen azt is hozzátették, hogy milyen formában. Csupa ismerős névvel találkoztunk, de nagy részét aszalva, befőttként, lekvárként, savanyúságként ették. míg manapság sok mindent nyersen is fogyaszthatunk, igaz, hogy a távoli vidékekről érkezők minősége nem olyan, mint itthon nyáron. Nagy különbség még, hogy napjainkban déli gyümölcsökhöz is könnyen hozzájuthatunk.

 

A következő feladatnál tárolási eszközök és épületek képét kellett a nevekkel párosítani. Az idősek még azt is sorolták, melyiket hogyan használták. Megbeszéltük azt is, hogy a Vörös Ház tulajdonképpen magtárnak épült.kornyezeti neveles-Petofi-03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kornyezeti neveles-Petofi-04Még maradtunk a régi időknél, amikor kiosztottuk azokat a kis kártyákat, melyekre egy-egy munkálat nevét írtuk (pl. tollfosztás, kaszálás, kukoricamorzsolás, stb.). Az egy asztalnál ülők szétválogatták ezeket aszerint, hogy nyári/őszi vagy téli munka volt-e.

Ehhez kapcsolódva külön lapra leírták azt, manapság hogyan készülünk a télre: nyáron/ősszel milyen tevékenységeket folytatunk ennek érdekében, illetve milyen téli munkálatok vannak. Jól látható volt a különbség a régi és a mai tevékenységek között, és a nehézség különbséget is lehetett érzékelni.

 

 

kornyezeti neveles-Petofi-05Végül kézműves foglalkozással zártuk a mai „Kicsik és nagyik” környezeti nevelés feladatsort. Kis kartonra magképeket készítettek idősek és gyerekek. Jó volt látni, hogyan segítettek gyerekek a mellettük ülő idősnek ragasztani az apró magvakat. Volt olyan kislány, aki kifejezetten az asztaluknál ülő néninek készítette a képet.

 

 

 

 

 

 

 

 

A „Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

 

A program a Földművelési Minisztérium Zöld Forrás anyagi támogatásával valósult meg.

foldmuvelesugyi_miniszterium_logo-szines