KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Környezeti nevelés: életképek az idei Csíkoshátú Vadmalac táborból

IMG_2851

Idén 22 gyerek és 3 önkéntes részvételével valósult meg Csíkoshátú Vadmalac Természetfürkész táborunk. A tábor Alapítványunk egyik legjelentősebb tevékenysége környezeti nevelés témában, hiszen évről-évre gazdag természetismereti programkínálat várja a gyerekeket, ráadásul a résztvevők között mindig akad visszatérő is, akinek fejlődését mi magunk is nyomon követhetjük.

Az idei programkínálat a korábbiakhoz képest még bővült is: természetesen volt csillagászat, éjjeli túra, nemszeretem és veszélyes állatok, rovarászat és talajvizsgálat, vízvizsgálat a kismarosi holtágnál, mikroszkópozás, túlélés és menedékkészítés, növényismereti túra, gyógynövénygyűjtés, teafőzés, papírkészítés, tintafőzés, kézműves foglalkozások. Meghívott vendégünk, Kovács Gergő környezeti nevelő jóvoltából egzotikus állatok és hazai fajok bemutatójára, szőrme-tapira, toll-, és kígyóbőr-mustrára is sor került. A táborozók Gergőtől feladatot is kaptak: össze kellett rakniuk egy teljes csontvázat (a 3 csoport macska, kutya és farkas csontvázat kapott), valamint kitalálniuk egy-egy ragadozó madár köpetéből, hogy mit evett vacsorára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A gyerekek előadást hallhattak a szelektív gyűjtésről, újrahasznosításról, aminek fortélyait ki is próbálhatták a kézműves foglalkozás keretében (nagyon szép munkák születtek).

DSCN4541

Természetesen nem maradhatott el az egész napos túra és a csapatfeladatok sem: volt indián divatbemutató, krimiírás, színdarab (amelyek közül a Víz körforgása címet viselő darab kapta a legtöbb szavazatot), versköltés, közös éneklés a tábortűznél.

A tábor záróestéjén a gyerekek polarizációs mikroszkóp kivetített képén figyelhették meg a különböző kristályok tengerzöldben, papagájsárgában, indigókékben és kárminvörösben pompázó színeit, mindezt zenei aláfestéssel.

Jövőre is izgalmas programokkal készülünk minden érdeklődő természetfürkész számára!

Még több képért katt facebook-hírünkre: https://www.facebook.com/Magosfa/posts/1437249622959083

A tábor a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

nea-01