KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

„Kicsik és nagyik” foglalkozás a váci Idősek Otthona és Klubjában!

erdei-iskola-iskola1Folytatódik a nagy sikerű „Kicsik és nagyik”  foglalkozás sorozat! A 2016/17-es tanévben hat alkalommal látogatunk el a váci Idősek Otthona és Klubjába, hogy mosolyt varázsoljunk az idősek és a gyerekek arcára.

Az első alkalommal, november 23-án a váci Juhász Gyula Általános Iskola 4.b-s diákjai vettek részt a foglalkozáson. A közeli jeles naphoz –  „Ne vásárolj semmit! nap” –  kapcsolódva a vásárlás volt a téma.

Néhány asztalnál már ott várakozott egy-egy néni, amikor megérkeztek a gyerekek, akik izgatottan ültek le a hat asztalhoz. Hamar helyet találtak az idősek is, kezdődhetett a foglalkozás. Időközben megérkezett az Otthon vezetője, Szmolár Attila is, vele pedig az ESTV munkatársai. A gyerekek nagyon élvezték, hogy TV felvétel készül róluk!

erdei-iskola-iskola2Hogy még oldottabb legyen a hangulat, kiosztottuk az első feladathoz tartozó, színes képekkel teli papírokat. A képek kapcsán kezdtek el beszélgetni az egy asztalnál ülők. Volt ott Hangya Szövetkezeti Bolt, ABC, szupermarket, kosár, reklámszatyor, hálós szatyor, piac stb., vagyis minden, ami az idősekből emlékeket hozhat elő, és amihez a mai gyerekek is tudnak kapcsolódni. A feladat során megbeszélték, hogy régen milyenek voltak a boltok, mit lehetett kapni, mivel jártak bevásárolni, majd összehasonlították, ma hogyan tesszük ezt.

erdei-iskola-iskola3Aztán következett a nagy derültséget keltő „Most mutasd meg!” játék. Minden asztaltól egy diák húzott a bevásárlással kapcsolatos szavakat tartalmazó kártyákból, majd el kellett játszania azt a szót, a többi asztalnál ülőknek pedig rá kellett jönniük, mit mutogat.

A 3. feladatnál reklámújságokat osztottunk szét, amelyekben felesleges dolgokat kellett keresni. Olyanokat, amelyek birtoklása nélkül is boldogan tudunk élni, nem sérül ember mivoltunk. Nagyon ügyesek voltak a csapatok, sok felesleges tárgyat találtak, és meg is tudták indokolni, hogy miért az!

Ismét színes képek kerültek az asztalokra. Csak most kézzel készített ajándékokkal kapcsolatban osztották meg örömeiket idősek és gyerekek: aki csak tudott, felsorolt olyan tárgyakat, amelyek kézzel készültek, és vagy ő kapta, vagy neki ajándékozták.

erdei-iskola-iskola4A délelőtt végén még kézműveskedésre is maradt idő: tejfölös doboz tetejéből készítettünk díszeket. A gyerekek és az idősek nagyon kreatívan használták az anyagokat, sok egyedi alkotás formálódott. Nagyon megható volt az a pillanat, amikor néhány gyerek az általa készített díszt az azonos asztalnál ülő időseknek ajándékozta.

A diákok feltöltődve indultak vissza az iskolába, ahol örömmel számoltak be másoknak is a délelőtt élményeiről. Lehet, hogy megtetszik nekik az erdei iskola?

 

És hogy a Kedves Olvasó is el tudja képzelni, hogyan zajlik egy „Kicsik és nagyik” foglalkozás, íme az ESTV Híradójából az erről szóló felvétel (11:47-nél kezdődik és 14:20-ig tart):

http://estv.hu/download.php?view.1942

A “Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

A foglalkozás a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás és a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával valósult meg.

fm_logo_szines

nka