KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Két év kihagyás után ismét Kicsik és nagyik!

 

A helyszín nem változott, a lelkesedés sem, az idősek még nagyobb örömmel fogadták a gyerekeket, akik ugyanolyan megszeppenve léptek be az idősek otthonába.

A pandémia lecsengésével felbátorodtunk és felkerestük a Váci Idősek Otthona és Klubja intézmény igazgatóját. Legnagyobb örömünkre ismét be lehet vinni gyerekeket a klubokba, bár korlátozott létszámban. Ezért meg is beszéltünk három időpontot a 2021/2022-es tanév II. félévére.

 

 

Az első foglalkozást a Budapesti főúti klubban tartottuk 2022. március 30-án, melyen a Karolina Általános Iskola 6.z osztálya vett részt. A téma a természet ébredése volt. A résztvevők beszélgettek arról, milyen jelei vannak a tavasz érkezésének a természetben, illetve otthonainkban; rügyet vizsgáltak és kis cserépben virágmagot ültettek.

 

 

 

 

2022. április 13-án a Petőfi Általános Iskolából érkezett 10 lelkes harmadik osztályos tanuló, hogy az idősekkel közösen tudjon meg minél többet a vízről, életünkben betöltött szerepéről. A vödrös bemutatón kiderült, mennyire kevés édesvíz áll rendelkezésünkre, és ehhez képest mennyi a szennyezetlen, amit ténylegesen el is tudunk fogyasztani (10 l-ből 10 csepp!). A foglalkozás során vizes közmondásokat párosítottak a jelentésükkel, beszéltünk arról, miért fontos számunkra a víz, hogyan csökkenthetjük vízfelhasználásunkat és végül papírpoharat hajtogattunk.

 

Az idei tanév harmadik foglalkozása ismét a Budapesti főúton volt, a klubban 2022. május 11-én. Ide a Juhász Gyula Általános Iskola 3.b osztályából jöttek gyerekek. A dátum adta magát: madarak volt a téma. A népi madárnevek párosítója után arról beszélgettek az idősek és a gyerekek, hogy mire kell figyelni a téli madáretetés során. A foglalkozás végén baglyot készítettek WC papír gurigából és színes papírokból.

 

 

A „Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

 

A program a Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázat anyagi támogatásával valósult meg.