KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Karácsonyra várva Luca napján

 

Egyik helyen jóságos és fényhozó, máshol boszorkányos. Ott gyertyával ünnepelnek, itt dologtiltás van. Egy biztos: az év legrövidebb napja környékén járunk, és várjuk, hogy megszülessen a fény. Advent első napja és vízkereszt közötti időszakban szinte minden napra esik valamilyen ünnep. Ezek közül kettőt vettünk górcső alá.

 

Ha szerda, akkor Kicsik és nagyik foglalkozás. A szokásos időpontban érkeztünk a Váci Idősek Otthona és Klubja Burgundia utcai részlegébe, és velünk tartottak a váci Karolina Általános Iskola ötödikes diákjai, hogy részt vegyenek izgalmas környezeti nevelés programunkon. Jeles napra virradtunk, hiszen Luca napja van. Kérdés sem volt, hogy a karácsonyi ünnepkör egyik kiemelt ünnepét nem hagyjuk ki a programból.

 

kornyezeti-neveles-Lucanap-Karolina-1

 

Először megbeszéltük, mit jelent a karácsonyi ünnepkör, azután egyből belevágtunk a Luca napi szokások összeszedésébe. Az asztalon színes képek segítették a beszélgetést: Luca búza, fokhagyma, Luca széke, gombócok a szerelmi jóslásokhoz. Mindegyiknek külön története van.

 

 

 

Verselés következett: az asztaltársaságoknak néhány megadott szó felhasználásával kellett verset, vagy rövid fogalmazást írniuk, melyben arra a kérdésre válaszoltak, hogy mit ünneplünk karácsonykor. Ezután  kezdhetett korogni a gyomrunk, ugyanis karácsonyi ételeket bemutató fényképek kerültek az asztalokra. Az idősek elmesélték, milyen – ma egyszerűnek tűnő – ételekkel ünnepelték a szentestét gyerekkorukban. Emellett szót ejtettünk a karácsonyi díszítésekről is.

 

Milyen szokások kapcsolódnak Luca naphoz?

Többek között:

  1. Dologtiltás nőknek: nem lehet seperni, fonni, varrni, átmenni a szomszédba. Lehet sokat ülni.
  2. Luca szék készítése
  3. Szerelmi jóslások: a jövendőbeli férj nevét lehetett megtudni.
  4. Időjárás jóslás = Luca kalendárium
  5. Boszorkányjárás volt e napon, ezért a seprűt eltették, és fokhagymával védekeztek.
  6. Bőségvarázslás = Luca búza ültetés

 

 

kornyezeti-neveles-Lucanap-Karolina-2

 

A programot színesítette az iskolások éneke. Kórus tagozatos osztály tagjaiként számos, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó éneket adtak elő. Sőt! Egyik kislány még a hegedűjét is elhozta!

 

 

 

 

 

kornyezeti-neveles-Lucanap-Karolina-6

 

 

 

Mi is lehetne egy Luca napi környezeti nevelés program utolsó feladata? Természetesen kis cserepekbe búzát ültettünk, melyet mindenki hazavitt, hogy tizenkét nap múlva a karácsonyi asztal dísze lehessen.

 

 

 

 

 

 

 

kornyezeti-neveles-Lucanap-Karolina-5

 

 

Az igazi meglepetés a végén következett: hat lány egy okostelefon és egy hangfal segítségével zenét varázsolt és tánckoreográfiát adtak elő az asztalok között, melyet nagy tapssal köszöntek meg az idősek.

 

 

 

 

A „Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

 

A program a Földművelési Minisztérium Zöld Forrás anyagi támogatásával valósult meg.

foldmuvelesugyi_miniszterium_logo-szines