Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Járdacsillagászat – megleptük Vác főterét!

Április 25-én, a Csillagászat Napján ritka látványosság fogadta Vác Főterén a járókelőket. A középkori Szent-Mihály templom romjai között négy csillagászati távcső ostromolta az eget! Az Alapítványunk által szervezett nyilvános járdacsillagászati bemutatón Naprendszerünk szebbnél szebb égitestjeit figyelhettük meg távcsövek végén.

DSCN3405-1

Délután, a kellemes tavaszi napsütésben a Napot és a Holdat mutattuk be távcsöveinkkel. A Nap felszínén napszűrő prizmával több napfoltcsoport is látványosan feketéllett. Különleges hidrogén alfa távcsővel a naplégkörben levő hatalmas vörös protuberanciákat is megpillanthattuk. Egy óriási, földgolyónknál 4-5-ször nagyobb fátyolszerű, protuberancia függönyként omlott alá a nappermen, benne apró szálak sejlettek föl.

Az első negyed felé járó Holdon kristálytiszta részletességgel és tűéles árnyékokkal tűntek fel a teraszos falú kráterek, a Kaukázus hegyei és a finom, elágazó rianások árokrendszere.

Naplemente után a Merkúr bolygó fázisára vethettünk rövid pillantást, majd a fogyó Vénuszon figyelhettük meg a fény-árnyékhatár mentén a kénsavfelhőkből álló felhőtető sötét foltjait. Az este egyik sztárja a csodálatos Jupiter volt. Az elliptikus alakú óriásbolygón a 30 cm tükörátmérőjű távcsőóriásban hihetetlen részletességgel tűntek fel az Északi és Déli Egyenlítői Sáv részletei. A Déli Sávból a rózsaszínes-narancssárga színű Nagy Vörös Folt viharrendszere türemkedett ki. Este 9 órakor a bolygó legnagyobb holdjának, a Ganymedes-nek a fogyatkozását is megfigyelhettük. Az apró holdkorong 600x nagyítással először csak félhold, majd sarló alakú lett, végül teljesen eltűnt az anyabolygó árnyékában.

 

Holdlesés a nappali égen

Holdlesés a nappali égen

A rendezvényen félezer érdeklődő számára hozhattuk közelebb a csillagos égbolt csodáit. Az óvodásoktól a fiatalokon át a felnőttekig és idős nyugdíjasokig a legszélesebb körben sikerült felkelteni az emberek érdeklődését. A millió kilométerekre keringő égitest-szomszédaink látványa sokakat megigézett, a hosszú sorban állás után felcsillantak a távcsővégre tapadó szemek. Reméljük máskor is megcsodálhatjuk majd a csillagos égbolt szépségeit.

 

Kiss Áron Keve

 

 

Távcsővégen a Nap

Távcsővégen a Nap

 

Lesifotúsunk visszatükröződik a naptávcső kék bevonatán. A tanár úr jobb szeme nyitva van ám!

Lesifotósunk visszatükröződik a naptávcső kék bevonatán. A tanár úr jobb szeme nyitva van ám!

 

Keressük a Vénuszt a nappali égen

Keressük a Vénuszt a nappali égen

 

Éjszakai hangulat

Éjszakai hangulat

 

Este nagy volt a nyüzsgés!

Este nagy volt a nyüzsgés!