KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Itt a farsang, áll a bál!

 

Vajon mi a kapcsolat a boszorkánylépcső, a kacsaorchidea és a kiszebábu között? Hová szórták a pelyvát télidőben? Hol találkozhatunk „személyesen” az aktuális mesehősökkel? Hogyan lett a fánkból muffin? Ezek is kiderültek legutóbbi Kicsik és nagyik foglalkozáson.

 

Szerda délelőtt, a szokásos időpontban a váci Petőfi Sándor Általános Iskola negyedikes diákjaival érkeztünk a Váci Idősek Otthona és Klubja Arany János utcai részlegébe, hogy ismét környezeti nevelés programot tartsunk idősek és gyerekek számára. Február lévén, nem is lehetett volna másról szó, mint a farsangról. Már a díszítés is a foglalkozásra hangolt: a gyerekek és idősek boszorkánylépcsővel, vagyis krepp papír girlanddal szegélyezett grádicson lépkedtek fel az ebédlőig.

 

kornyezeti-neveles-farsang-Petofi-1

 

Rögtön az elején kiderítettük, mikor is van a farsangi időszak: vízkereszttől húshagyó keddig, a hosszúsága pedig aszerint változik, mikor lesz húsvét. Az első feladat során az asztaltársaságok tagjai összeírták, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztottak régen és ma a farsangok alkalmával, megbeszélték, milyen volt az időjárás, felsorolták a társasági eseményeket, végül a jellegzetes farsangi díszítések kerültek rá a papírra. Míg régen elmaradhatatlan volt a szalagos és a csöröge fánk, addig ma már inkább a gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető muffint viszik a bálba.

 

 

 

Vali néni mesélte

“Régen, faluhelyen, ahol döngölt padló volt a házban, ilyenkor, a farsangi időszakban felfényezték a padlót, pelyvát szórtak rá, így várták a bálozókat. A táncmulatság során betaposták a pelyvát a sárba. Amikor elmentek a mulatozók, ismét felfényezték a padlót, amely olyan lett, mintha kővel borították volna.”

 

A következő feladat során a résztvevők listát készítettek arról, hogy milyen jelmezekbe öltöztek a farsangolók régen és ma. Jól látható volt, hogy akkor is és most is az aktuális mesehősök a legnépszerűbbek, de vannak örök slágerek is, mint például a királylány.

kornyezeti-neveles-farsang-Petofi-2

 

Ehhez kapcsolódva kis képeket osztottunk ki, melyeken jelmezbe öltözött gyerekek láthatók. Az volt a kérdés, hogy mely jelmezeket készíthették otthon, és melyeket vásárolták boltban. Az egy asztalnál ülők kiválasztották azt az egy jelmezt, mely nekik a legjobban tetszett. Valami miatt minden asztalnál otthon készült jelmez került a magasba.

 

 

Kisze bábu készítés

Faluhelyen a farsangi időszakban télűző népszokás során beöltöztetett szalmabábut készítettek, botra tűzték, úgy hordozták, majd a nap végén máglyára tették és elégették. Ezzel űzték el a telet.

 

A virágkarnevál színpompás képeken vonult elénk. A kis képeken orchideák mosolyogtak. A gyerekeknek és időseknek ki kellett találni, vajon mit ábrázolnak, illetve utánoznak ezek a virágok. Volt ott balerina, angyal, madár, majom, stb. Egy nagyobb képen, amit puzzle darabokból kellett kirakni, kacsaorchidea pompázott, repülő kacsát utánozva.

 

kornyezeti-neveles-farsang-Petofi-4

A környezeti nevelés program utolsó feladatához nagy anyagokat, ollókat, kartonokat tettünk ki. Minden asztaltól egy főt be kellett öltöztetni valamilyen jelmezbe, de nem szabadott hangosan elárulni. A legvégén kiállt az öt jelmezes, a többieknek pedig ki kellett találniuk, milyen jelmezbe öltöztek. A gyerekek nagyon kreatívan oldották meg a feladatot, az idősek pedig mosolyogva nézték őket.

 

 

kornyezeti-neveles-farsang-Petofi-5

kornyezeti-neveles-farsang-Petofi-6

 

A „Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

 

A program a Földművelési Minisztérium Zöld Forrás anyagi támogatásával valósult meg.

foldmuvelesugyi_miniszterium_logo-szines