KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Generációk közötti tanulás Vác városában

Ebben a tanévben is találkozhattak idősek és gyerekek. A helyszín és a hangulat ugyanaz volt, a támogató változott.

Idén tavasszal három Kicsik és nagyik foglalkozást tartottunk. Vác Város Önkormányzat Képviselő Testülete írt ki pályázatot Vác város közigazgatási területén belül folytatott környezet-és természetvédelmi tevékenységek támogatására, erre a felhívásra adtuk be pályázatunkat.

 

Május 18-án a Dr. Kenéz Zoltán Egyesített Szociális Intézmény Burgundia utcai részlegébe látogattunk el 15 fő negyedik osztályos tanulóval, akik a Váci Juhász Gyula Általános Iskolába járnak. A téma a víz volt, melynek kapcsán beszélgettünk az ivás fontosságáról, vízről szóló közmondásokat párosítottunk, bemutattuk, milyen formában van jelen a Föld bolygón a víz, végül vizes poharat hajtogattunk.

 

A Budapesti főúton található Idősek Klubjába harmadikos, „Juhászos” diákok érkeztek június 7-én, hogy a klíma, klímaváltozás témájával ismerkedjenek meg közösen az idősekkel. Először azt jártuk körül, milyen volt az időjárás régen, és milyen manapság. Ezután összeszedtük, milyen események mutatják a klímaváltozást, illetve milyen hatásait érezzük. Végül megnéztük, hogy az egyes élelmiszerek milyen szén-dioxid kibocsátással járnak: a képeket sorba csipeszeltük egy szárítókötélen, hogy jól lássuk, melyiket érdemes vásárolnunk, és melyiket kerüljük el.

 

Az utolsó foglalkozás különleges alkalom volt. Már évekkel ezelőtt beszélgettünk arról a Kisvác-Középvárosi Óvodák vezetőjével, Kovács Ágnessel, hogy jó lenne olyan foglalkozást tartani, amikor óvodás gyerekek és nagyszüleik vannak jelen. Sajnos az óvodákban alacsonyak a székek, ezért lemondtunk erről a lehetőségről. Most viszont eszünkbe jutott, hogy mi van, ha nem az óvodában, hanem például a Művelődési Házban tartjuk meg az összejövetelt. A gondolatot tett követte: kértünk és kaptunk egy termet, ahol június 15-én az Eötvös utcai részleg óvodásai és nagyszüleik vettek részt a foglalkozáson. Először állatcsaládok tagjait csoportosították a résztvevők, majd vízhez kötődő élményeiket beszélték meg az egy asztalnál ülők. Raktak ki puzzle-t és párosították ehető növények képét és nevét. Mindeközben elhangzott néhány ének is.

Mindhárom foglalkozás nagyon jó hangulatban telt, idősek és gyerekek sok, érdekes információt kaptak és osztottak meg egymással.

 

A „Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

 

A program Vác Város Önkormányzat Képviselő Testülete pályázati támogatásával valósult meg.