KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Fenntarthatósági projektnap a Karolina iskolában

Környezetbarát mosás a tornateremben, szelektív szemét-kosárlabda, felesleges áruk fóruma és karbonkígyó. A váci Karolina iskola diákjainak egyedülálló programban lehetett részük fenntarthatósági projektünk zárórendezvényén.

Február 9-én megbolydult a Karolina iskola élete – előadással és interaktív vetélkedővel fűszerezett fenntarthatósági projektnapot rendeztünk az iskola tornatermében.

A projektnap kezdeteként életmódunk és környezetünk izgalmas összefüggéseiről  gondolkodtunk el közösen egy rövid, de érdekfeszítő előadás keretében: Kiderült,

  • hogyan keletkeznek a mikroműanyagok,
  • hogyan szennyezhetik elektronikus hulladékaink az afrikai partok levegőjét és talaját,
  • miért áll a háziszappan kettő, a folyékony szappan pedig húsz összetevőből,
  • és hogyan szabadulhatunk meg a felesleges pénzkidobástól vásárlásaink során.

A környezeti és társadalmi problémákra rácsodálkozva a diákoknak már kevésbé volt fontos, hogy ásványvizet igyanak, a legújabb okostelefont birtokolhassák, vagy hogy minél több olcsó csokit ehessenek…

CIMG6179

Az ezt követő vetélkedő interaktív állomásain a diákok gyakorlati képességeire is szükség volt. Kipróbálhatták a környezetbarát mosást, a felesleges áruk fórumát, a szelektív szemét-kosárlabdát és készíthettek karbonkígyót kedvenc termékeink karbonlábnyoma alapján.

Az eseményre a „Fenntarthatóság a mindennapokban” című nemzetközi (bosnyák-magyar-lengyel-szerb-szlovák) projektünk keretében került sor. A projektben a résztvevő országok civil szervezeteinek és egyetemeinek közreműködésével egy tankönyvet dolgoztunk ki, melynek címe: Mindennapra kisebb (öko)lábnyom.

A könyv egy gyakorlati oktatási segédanyag, ami segít a fenntarthatóság tanításában, gyakorlati tanórai és projektfeladatokkal. A pedagógusok mellett minden környezettudatossággal szimpatizáló, „zöld szívű” embert is szeretnénk megszólítani vele, hiszen a fenntartható életmód ma már nem elméleti fogalom, hanem élhető jövőnk alapfeltétele, és mindannyiunk személyes felelőssége is. A gyakorlati lépések megvalósításával, az izgalmas összefüggések meglátásával és az örömet nyújtó tevékenységek megtapasztalásával lélekben is közelebb kerülhetünk Földünk tiszteletéhez és megbecsüléséhez.

Okolabnyom-Konyv-borito-lapozos

Hol tudhatsz meg többet a könyvről: Mindennapra kisebb (öko)lábnyom

Projekthonlapunk: www.sustainableproject.net

A projektet az International Visegrad Fund támogatta.

 

 

 

 

 

 

 

CIMG6161