KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Felújítottuk a Kismagos Erdei Oktatóközpont és Szállás szállásépületeit

Kismagos Erdei Oktatóközpont és Szállás fejlesztése c. projektünket nemrég zártuk, amelynek keretében az összesen 40 férőhelyes szállásépületeket teljesen felújítottuk, a központi épületünkben található étkező nyílászáróit és az ingatlan felső részén a kerítést kicseréltük, az oktatóépületünk új tetőburkolatot kapott, és a külső világítást is fejlesztettük több helyen.

A fejlesztési projekt 2019 decemberében kezdődött az Aktív Magyarország Program részeként, Magyarország Kormánya 60 millió forintos támogatásának köszönhetően. A szükséges tervek elkészítését és az engedélyek beszerzését követően 2020 júniusában lebontottuk a régi, szálláshelyül szolgáló 3 faház felépítményét (a beton és vasszerkezetű alapokat megőriztük), majd megkezdődhettek az építési munkálatok. Ezek többsége 2021 májusára befejeződött, így sor kerülhetett az új bútorok, felszerelési eszközök beszerzésére, és a szálláshelyhez nem kötődő fejlesztésekre, például az étkező ablakainak, ajtajának cseréjére.

 

 

A használatbavételi engedély megszerzése után 2021. október 19-én ünnepélyes keretek között újra megnyitottuk a Kismagos Erdei Oktatóközpont és Szállást Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselőjének jelenlétében.

A fejlesztés eredményei:

  • 40 fő számára 10 szoba kialakítása, új felépítménnyel, bútorzattal, felszereléssel, összesen 110 m2-en;
  • Központi épület étkezőjében 5 nagyablak és az ajtó kicserélése;
  • Oktatóépület tetőjének felújítása 210 m2-en;
  • Az ingatlanegyüttes felső kerítésének cseréje 45 m hosszúságban;
  • A Kismagos külső világításának korszerűsítése és fejlesztése több helyen;
  • A szállásépületek téliesítésének köszönhetően teljes évi nyitvatartás;
  • A szálláshely forgalma a korábbi évekhez képest 1-2 ezer vendégéjszakával nő, és szintén jelentően emelkedik az oktatási (pl. erdei iskolai programok), képzési tevékenységeinket igénybe vevő iskolai és felnőttcsoportok száma.

Ezúton mondunk köszönetet támogatóinknak, mindenekelőtt Magyarország Kormányának, a támogatást bonyolító Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztosnak és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központnak; partnereinknek, így a Magyar Természetvédők Szövetségének; alvállalkozóinknak, valamint a Magosfa Alapítvány döntéshozóinak, önkénteseinek és munkatársainak, akik rengeteg munkával, energiával támogatták a fejlesztést.