Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Farsangoltunk az óvodásokkal!

A legnépszerűbb a maci és a süni álarcok voltak, de színeztek katicát és békakirályt is. Mai erdei iskola foglalkozásunkon a Váci Kisvác-Középvárosi Óvoda Nyár Utcai Tagóvodájából a nagycsoportosok vettek részt Vácon, az Idősek Otthona és Klubjában.

erdei-iskola-Nyarutca1

 

 

Január közepén (18.) nem is lehetett más a téma, mint a farsang! A megilletődött gyerekek először egy körtánccal kedveskedtek, majd kicsit oldottabban helyezkedtek el az asztalok körül, ahol már vártak rájuk az idősek.

 

 

Az a helyzet, hogy a Csömöle-völgyben lakik egy kedves erdei manócska, aki elhatározta, idén farsangot rendez az állatoknak. Azám, de nem tudja, milyen is az a farsang! Sebaj, itt a segítség!

erdei-iskola-Nyarutca3

 

Először arról beszélgettek idősek és gyerekek, hogy milyen társasági események, ételek, díszek, stb. jellemezték régen és ma a farsangi időszakot. Utána a jelmezek kerültek terítékre. Kiderül, hogy amíg régen a hagyományos jelmezek voltak népszerűek, addig ma főleg a divatfilmek és rajzfilmek hőseit kedvelik a gyerekek.

 

 

erdei-iskola-Nyarutca5

 

Mindeközben énekeltek és mondókáztak az óvodások, az idősek pedig régi farsangi élményükről meséltek. Kiderült, hogy az a legnépszerűbb, ha egy fiú lánynak öltözik! Erre még évtizedek múlva is emlékeznek.

A kis csoportoknak kiosztottunk színes képeket, külön csoportba kellett tenni a kölcsönzőből kivehető és az otthon elkészíthető jelmezeket. Ezután álarcot színeztek idősek és gyerekek egyaránt, majd felkötötték az arcukra, és indulhatott is a tánc! Egy kedves farsangi zenére kígyózott a sor a teremben. A gyerekek elfáradva, de vidáman tértek vissza az óvodába.

 

 

Hogyan készült a gyors álarc?

Természetesen alapos előkészület után! Hatféle álarc közül választhattak az óvodások és az idősek: lepke, katica, maci, süni, egérke és békakirály. Ahhoz, hogy flottul menjenek a dolgok, előzőleg sablonok segítségével sokszorosítottuk az álarcokat, kivágtuk a szemnyílásokat és lyukat fúrtunk a madzagnak. A helyszínen pedig sok-sok zsírkrétát tettünk ki, így mindenki kedvére választhatott színeket.

erdei-iskola-Nyarutca2

A “Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

A foglalkozás a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás és a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával valósult meg.

fm_logo_szines

nka