KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Bosnyák-magyar projektmunka fókuszában a helyi termékek

A Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködése (NEFE) keretében, együttműködve a tuzlai CEE (Centar za Ekologiju i Energiju) civil szervezettel közel fél éves projektmunka végéhez érünk. Célunk volt a helyi termékek népszerűségének növelése Bosznia-Hercegovinában.

Ehhez úgy láttuk jónak, ha össze tudjuk kapcsolni a civil szervezeteket, a helyi termelőket és az iskolákat, mert mindhárom terület együttműködése meggyorsítja és megkönnyíti a tudatos, fenntartható fogyasztás térhódítását, a helyi termékek szélesebb körű elterjedését.

bosnyak csoportkep_kicsi

A projekt keretében sor került egy tanulmányútra, aminek mi voltunk a házigazdái. A 12 fős boszniai csapat (helyi termelők, pedagógusok és civil szervezetek képviselői) számára megpróbáltuk minél szélesebb skálán bemutatni, hogy hol is tartunk ma Magyarországon a helyi termékek ügyében. Meglátogattunk közösségi kerteket Budapesten, helyi termelőket a Börzsöny lejtőin és a Duna árterében; megnéztünk egy fedett, évszázados hagyományokkal rendelkező piacot Budapesten, és egy fiatal, szabadtéri termelői piacot Nagymaroson, szemügyre vettük egyiknek-másiknak a dizájn elemeit. Előadásokat hallgattunk a helyi termékekre kidolgozott könnyített eljárásról (Szövetség az Élő Tiszáért), a Magosfás helyi termékes kezdeményezések múltjáról.  Majd a látottak-hallottak élményeivel megtámogatva a műhelymunkán elkezdtünk azon dolgozni, hogy milyen konkrét lépéseket lehetne tenni a résztvevők adott környezetében a helyi termékekkel kapcsolatos együttműködések érdekében. Mit tud tenni egy iskola, egy civil szervezet, a helyi termelő és hogyan tud segíteni esetleg a helyi önkormányzat?

A tanulmányút és a műhelymunka a tapasztaltak szerint ösztönzően hatott a csapatra, és reményeink szerint minél több ötletet, eltervezett megoldási javaslatot meg fognak tudni valósítani Bosznia-Hercegovinában.

A fényképekkel illusztrált összefoglalónk alább olvasható:

summary_HU

Ezúton is szeretnénk megköszönni Magyarország Külügyminisztériumának, hogy támogatásával lehetővé tette a projekt létrejöttét!