Bevezetés a fermentálás világába – Szilágyi Krisztina előadása a III. Váci Zöld Fesztiválon
Szilágyi Krisztina vagyok, biológus, agroökológiai szemléletű kertész, egy Pest megyei kis közösségi mezőgazdaság, a Terápiás Kert gazdája. Egyre divatosabb és vonzóbb a fermentálást, és sokan szeretnének belevágni, csak eddig „nem volt alkalom/lehetőség/egyedül nem megy/bizonytalan vagyok/”… és még számos oka lehet. Ezzel a workshoppal most megpróbálunk kimozdulni a komfortzónából, és egy új tudást megalapozni!
A fermentálás egy ősrégi bevált technika a zöldségek, gyümölcsök hűtő és fagyasztó nélküli tartósítására. A fermentálás nem igényel sem főzést, sem cukrot vagy ecetet, mint a savanyítás, kizárólag a környezetünkben megtalálható jótékony baktériumok segítségével dolgozunk, így a feldolgozás során a felhasznált zöldségek tápértéke lényegesen nagyobb marad, mint egy ecettel eltett savanyúságnak. Ráadásul, ha jól csináljuk, a zöldségek roppanósak, de könnyen haraphatóak maradnak.
Sok tartósítási eljárás – különösen az ipari megoldások – a természetes baktériumok megsemmisítésére, az étel sterilizálására törekszenek. Így azonban a táplálékunk „halott”, és sokkal kevésbé táplálja a bélflóránkat. A fermentált zöldségek viszont egészséges mikrobiomunk fenntartásában nyújtanak nagy segítséget. A legtöbb zöldség vitamin-, és ásványianyag-tartalma a fermentálás során könnyebben elérhetővé válik a szervezetünk számára, így jobban is hasznosul. Még több vitaminhoz és ásványi anyaghoz férünk hozzá bizonyos zöldségekben, mint ha nyers vagy főtt állapotban fogyasztanánk őket! Például a nyersen nehezebben emészthető, értékes tápanyagait kemény cellulózzal védelmező káposzta, retek, répa, cékla vagy káposzta fermentálás után is friss, harapható, de nyers állapotánál puhább és könnyebben emészthető lesz.
Program: ez egy bevezető előadás a fermentálásról. Megtanuljuk, hogyan működik a fermentálás (biológiai alapok), mit érdemes fermentálni, mikor és milyen körülmények (és eszközök) kellenek hozzá. Megtanuljuk, mitől egészségesebb, mint egy szimpla savanyúság. (Egyáltalán, miért egészséges egy savanyúság?)
Szeretettel várunk Krisztina előadására 2025. április 27-én, vasárnap, 11.30-kor a Curiában (Vác, Március 15. tér 20.)