KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Beültettem kiskertemet

 

Mennyi tavaszi virágot tudsz felsorolni? Láttál-e már keltikét? Szedtél-e szét rügyet? Jártál-e ibolyától illatozó erdőben? Ismered-e a tavasz jeleit? Tudod-e az állatcsaládoknál a hím, a nőstény és a kölyök nevét? Ha itt lettél volna velünk ma, akkor nem okozna nehézséget megválaszolni a kérdéseket.

 

Az idei tanév utolsó „Kicsik és nagyik” környezeti nevelés programján a váci Nyár utcai óvodások csoportja vett részt a Váci Idősek Otthona és Klubja Budapesti főúti részlegében április 11-én.

 

Állatcsaládok az asztaloknál

kornyezeti neveles-tavasz1

 

 

Megérkezéskor az óvodások képeket húztak, az asztaloknál ülő idősek pedig a képen látható állatcsaládok tagjainak neveit kapták meg. Az első feladat az volt, hogy mindenki találjon a helyére. Néhány perces keresgélés után teljessé váltak a vaddisznó, az őz, a szarvas és a fácán családok, hiszen apa (=hím), anya (=nőstény) és gyerek (=kölyök) helyükre kerültek.

 

 

 

 

 

kornyezeti neveles-tavasz2

 

Ezután megkérdeztük a résztvevőket, hogy szerintük mi a jele a tavasz eljövetelének a természetben, illetve otthon. Segítségül színes képeket tettünk az asztalokra, hogy könnyebben előcsalogassuk az emlékeket. A felszabadult óvodások és az idősek önfeledten beszélgettek.

 

 

 

Közben megkértük az óvónőket és az óvóbácsit, hogy minden feladat után a gyerekek mondjanak mondókát, vagy énekeljenek tavasszal kapcsolatos dalokat. Három Maci csoportos kisgyermek nagyon szép köszöntő verset mondott, majd közösen elénekeltük a „Tavaszi szél vizet áraszt” című dalt.

 

kornyezeti neveles-tavasz3

 

A beszélgetős feladat végén az egyik óvódás megemlítette, hogy azért jó a tavasz, mert sokat lehet kirándulni. Egy kicsit mi is így tettünk egy tavaszi erdőt ábrázoló kép segítségével, amit darabjaiból kellett összerakni. Ez nem okozott nehézséget, hiszen hamar kirakták az asztaloknál. Megkérdeztük, milyen virágot látnak az erdő alján. Sajnos senki sem ismerte fel a keltikét.

 

A vadgesztenye rügy titka

 

kornyezeti neveles-tavasz5Egy érdekes vizsgálat következett. Minden asztalra tettünk nagyítót és kistányéron vadgesztenye rügyet, ami sajnos már nagyon kipattant, így nem tudtuk szétszedni, hiszen a kis levélkék jól látszódtak. De így is érdekes volt kicsik és nagyik számára egyaránt. Az egyik rügynél még a virágot is megnéztük: a nemrég felnyílt rügyből egy gömb alakú virágzat kukucskált ki, de már jól lehetett látni az alján lévő egyes virágok bimbóját.

 

 

kornyezeti neveles-tavasz4

 

Kis papírokat osztottunk szét színes ceruzák és zsírkréták kíséretében. Megkértük a résztvevőket, hogy rajzoljanak tavaszi virágokat, majd a végén megnéztük az alkotásokat, és felsoroltunk számos virágnevet.

 

 

 

 

 

A tea és a kekszek elfogyasztása után leszedtünk mindent az asztalokról, mert következett a nap fénypontja: utolsó feladatként kis cserepekbe kakukkfű magot ültettek az óvodások és az idősek. A gyerekek, kincsüket boldogan szorongatva indultak vissza az óvodába a vidám hangulatú környezeti nevelés foglalkozás után.

 

 

A „Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

 

A program a Földművelési Minisztérium Zöld Forrás anyagi támogatásával valósult meg.

foldmuvelesugyi_miniszterium_logo-szines