KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Betakarítás a Burgundiában

 

Verőfényes napsütés, sárguló levelek, kabátos reggel, de már pólós dél. Megilletődött gyerekarcok, mosolygós idősek, zsúfolásig  megtelt terem. Kedden ismét Kicsik és nagyik foglalkozást tartottunk Vácon.

 

 

Október 15-én a váci Karolina Általános Iskola 3. z-s diákjaival látogattunk el a Váci Idősek Otthona és Klubja Burgundia utcai részlegébe, hogy környezeti nevelés programmal színesítsük meg az idősek és gyerekek számára ezt a napot.

 

 

 

Bár még szép az idő, de már látjuk jeleit, hogy itt az ősz, ideje felkészülni a télre. Mi is ezt tettük: őszi-téli munkákról és betakarításról szóltak a feladatok.

 

 

A gyerekek napnyitó énekével indult a foglalkozás. Kezdésként színes képekkel teli papírt tettünk az asztalokra, hogy oldódhasson a kezdeti feszengés. Az asztalok nagy részénél meg is indult a beszélgetés szüretről, kukoricafosztásról, kerti szerszámokról.

 

 

 

Majd a kis csapatoknak azt kellett összeszedniük, vajon milyen zöldséget és gyümölcsöt ettek régen az emberek, és mit tettek, hogy télen is hozzájussanak ezekhez. Aztán összehasonlítottuk, mit eszünk ma, és mikor tudunk hozzájutni.

 

 

A következő feladatban párosítani kellett a képet és az elnevezést: tároló edények és tarolásra használt építmények feküdtek az asztalokon. Bizony jó mélyre kellett ásni, hogy felismerjék az egyes párokat. A jégverem például már olyan rég elfelejtett helyiség, hogy nehezen ismerték fel az idősek is.

 

 

 

 

 

A hagyományos őszi és téli munkákat viszont pontosan tudták az asztaltársaságok, hiszen az ott ülő idősek maguk is végezték ezek nagy részét, mint a kukorica törés, disznóvágás, fahasogatás, befőzés, stb.

 

 

 

 

Meglepetés ajándék a foglalkozáson

És ekkor előkerültek a zacskó mélyéről az ajándékok, melyet az iskolások készítettek az időseknek: szebbnél-szebb sünik kerültek az asztalokra a bácsik és nénik elé. Ugyan nem beszéltünk össze, de ez jól illett a délelőtt végi kézműves foglalkozáshoz, amin levél és termésképek készültek, melynek egy részét a gyerekek örömest ajándékozták oda az időseknek.

 

 

A „Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

Az előző foglalkozásokról itt lehet több cikket olvasni: https://www.magosfa.hu/cimke/generaciok-kozotti-tanulas/

 

 

A program az Agrárminisztérium Zöld Forrás anyagi támogatásával valósult meg.