Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Akkreditált pedagógus-továbbképzés Fogyasztó kúra címmel

A Magosfa Alapítvány a Váci Egyházmegye megbízásából 30 pedagógus számára tartott Fogyasztó kúra címmel akkreditált továbbképzést Vácott.

A képzésen az Egyházmegye területéről (Balassagyarmattól Szolnokig) általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok vettek részt, nagy-nagy nyitottsággal és sok jókedvvel hangulatossá téve az együtt töltött három napot (szeptember 24., október 8-9.). A továbbképzésnek az Egyházmegye Galamb utcai épülete adott otthont.

EKIF 027

A résztvevők megkapták a Magosfa által szerkesztett és kiadott Fogyasztó kúra – Környezeti nevelési modulgyűjtemény a fenntartható fogyasztásról című kiadványt. Az akkreditált pedagógus-továbbképzés során ezekből a tananyagokból szemezgettünk, hogy bemutassuk, kipróbáljuk a modulokat, és elősegítsük a könyv egyéni használatát a további pedagógiai munka során.

EKIF 051 EKIF 030

Volt szó az ökológiai lábnyomunkról, a vízhasználatról, a tudatos építkezésről, a klímaváltozásról. Édesebb és keserűbb témák is előkerültek, úgymint a csokoládé és a GMO. Kóstoltunk helyben készített és bolti kőrözöttet (az általunk készített mind elfogyott!), a résztvevőknek köszönhetően különböző helyi termékeket az Egyházmegye teljes területéről (rendkívül finomak voltak!!!). Az ehető növényeken kívül foglalkoztunk még a gyógy- és festőnövényekkel is: szimatoltunk, fonalat festettünk és tintát főztünk. A szeptemberi napsütésben rongyikákat koszoltunk (ez szinte jobban ment, mint a gyerekeknek), aztán persze ezeket ki is mostuk különböző mosószerekkel.

A vizsgát mindenki sikeresen letette, nagyon jó eredménnyel.

Új ismeretségek, barátságok születtek és az egyik vizsgalapról megtudtuk, hogy a par excellence lassú étel nem más, mint a nagyon szálkás hal.

EKIF 132

EKIF 138

A képzés visszajelzéseinek összesítése a csatolt file-ban található. FK_ertekelolap_15_összesites