KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

A Luca nap idén péntekre esett

Ma már nincs zimankó, de a sötét órák száma ugyanannyi. Régen lélekben készülődtek az emberek, ma vajon mit teszünk? Régen fontos volt az együttlét, a meghittség, ma ajándékok után rohangálunk. Néhány évtizede egy fenyőág jelképezte a karácsonyt, ma többméteres fenyőket tuszkolunk a lakásba. Ismét Jézus születését várjuk, de addig még van mit tennünk.

 

 

Decemberben a váci Földvári Károly Általános Iskola hetedikes  diákjaival látogattunk el a Váci Idősek Otthona és Klubja Rádi úti részlegébe, hogy a Kicsik és nagyik program keretében környezeti nevelés feladatokat oldjanak meg az idős lakókkal együtt. Két hét múlva karácsony, így ennek az ünnepkörnek a fontos eseményeit jártuk körül.

 

 

Először is tisztáztuk, hogy a karácsonyi ünnepkör már november végén elkezdődik. No nem a vásárlással, hanem az első adventi gyertya meggyújtásával. És majd január 6-án, vízkeresztkor ér véget.

 

Ennek az időszaknak a kellős közepén van Luca napja, melyhez fontos népszokások tartoznak. Az asztalra helyezett képek segítségével máris élénk beszélgetés alakult ki. Az idősek sorra mesélték, mit csináltak régen Luca napján, no meg azt is, mit nem lehetett.

 

A következő feladatban megadtunk 6 szót, melyek felhasználásával arról kellett írni, vajon mit ünneplünk karácsonykor? Nagyon ötletes versek, fogalmazások születtek az asztaloknál.

 

 

 

 

Máris újabb képeket nézegettek idősek és gyerekek: a karácsonyi ételek és díszítések kerültek elő. Sorra osztották meg egymással, ki mit eszik karácsonykor, illetve régen mit ettek. Előkerült, hogy az idősek gyerekkorában még otthon készítették a szaloncukrot. Középkorú jelenlévők emlegették, hogy a ponty a fürdőkádban úszott napokig, és ez mekkora élmény volt.

 

 

A karácsonyi alma és dió

Több néni is elmesélte, hogy gyerekkorában a karácsonyi asztalon alma és dió volt. Az édesapjuk az almát annyi részre vágta, ahány tagú a család volt, mindenki kapott egy darabkát, hogy a család egysége megmaradjon. Az egészséges dióbelet is megosztották egymás között, a férges viszont nem jelentett jót.

 

 

 

A délelőtti környezeti nevelés program zárásaként Luca búzát ültettünk kis cserepekbe. Reméljük, szépen kizöldellettek karácsonyra!

 

 

 

 

 

A „Kicsik és nagyik” projekt tematikus oldala: https://www.magosfa.hu/kicsikesnagyik/

 

A program a Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázat anyagi támogatásával valósult meg.