KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

9. folyótisztítási akciónk – Megtisztult az Ipoly folyó középső szakasza

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkatársai és önkéntesei kilencedik alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipoly folyón. Az Ipolytisztítási akció célja az Ipoly mente környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása volt. A munka konkrét eredményét 110 zsák és több, nagyobb méretű szemét összegyűjtése jelentette a folyó Ipolyhídvég és Ipolyság közötti szakaszán.

Ipolytisztitas1 Az első akciót 2005 nyarán szerveztük meg, a “Tiszta, egészséges Ipoly mentéért!” – szennyezőforrás felmérési és felszámolási programunk keretében. Azt követően szinte évről-évre megrendeztük az Ipolytisztítást a folyó alsó, Tésa alatti szakaszán, általában 20-25 önkéntes bevonásával. Tavaly helyszínt váltottunk, és az Ipoly Nógrád megyei részén dolgoztunk, Ipolyvece és Hont között.

A folyó ezen a részen csodálatos adottságokkal rendelkezik: szabályozatlan, kanyargós (meanderező), és olyan vizes élőhelyek kísérik, amelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak. Ugyanakkor a felsőbb szakaszok szabályozása, így duzzasztógátak megépítése miatt Ipolyvece és Hont között a folyó medre mélyül. Az alacsonyabb vízszint miatt a part menti fák bedőlnek az Ipolyba, teljesen elzárva a medret, megfogva és felhalmozva a szemetet. Számos torlasz felett több köbméter szemétsziget halmozódott fel.

Mivel tavaly nem tudtuk befejezni a munkát, ezért idén visszatértünk erre a szakaszra, és 2016. július 1. és 3. között Ipolyságig szedtük össze a szemetet.

Miért fontos az Ipoly folyó megtisztítása?

Ipolytisztitas5A folyó vízminőségének javítása társadalmi-gazdasági szempontból elengedhetetlen, ugyanis egyes településeket az Ipoly menti kutakból látnak el ivóvízzel, és több helyen öntözési célra is hasznosítják a vizét. A folyó egyre népszerűbb a turisták körében is, elsősorban az alsó szakaszon, és várhatóan az Ipoly turisztikai jelentősége folyamatosan nő a következő években. Mindezeken túl az Ipoly hal- és madárfaunája, valamint a folyó menti vizes területek növényvilága kiemelkedő természeti értéket is képvisel, amelyet jól mutat, hogy több szakaszán a part menti területek a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezik, illetve Natura 2000-es besorolásúak.

Nincsenek pontos információink arra vonatkozóan, hogy szilárd hulladékkal, elsősorban műanyagokkal mennyire szennyezett az Ipoly folyó. Ugyanakkor szeretnénk elkerülni azt a helyzetet, amely a Duna egyes szakaszain kialakult, ahol több a műanyag hulladék, mint a halivadék: http://greenfo.hu/hirek/2014/08/19/elkepesztoen-szennyezett-a-duna

A folyótisztítást nem csak a szemét mennyiségének közvetlen csökkentése céljából szervezzük. A sajtón keresztül az akcióval pozitív példát kívánunk mutatni a helyieknek, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán. Részben munkánknak köszönhető, hogy egyre több településen szerveznek szemétszedési akciót.

Ipolytisztitas4A tisztítás menete: a három nap során 9 hajóból álló csapatunk haladt végig a folyó Ipolyhídvég és Ipolyság közötti szakaszán. A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtöttük össze a szemetet, jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” olajos hordó, hűtőszekrény és fürdőkád is. Az összegyűjtött 110 zsáknyi, vagyis kb. 12 m3 szemetet lerakóba szállíttattuk el. A kenus továbbhaladás érdekében az elzáródásokat 8  helyen bontottuk meg, amely a folyó tisztulása mellett a vízi turizmusnak is kedvez. Nagyon alacsony vízállást leszámítva most már kenuval jól járható a folyó ezen szakasza is.

Milyen eredményeket hoznak a tisztítási akciók a térségnek?

Az Ipoly tisztításával a környezet állapota javul a térségben. Ez jó a helyi lakosoknak, hiszen tisztább, egészségesebb környezetben élhetnek. Előnyös a helyi önkormányzatoknak, ugyanis kedvezőbb lesz településük megítélése. Pozitív hozadéka lesz a turizmusból élők számára is, hiszen a tiszta kistérség növeli a turisták érdeklődését az Ipoly mente iránt.

Ipolytisztitas3Az idei szemétszedés részben a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programjának anyagi támogatásával valósult meg, de az áldozatos munkát végző önkénteseink mellett hálával tartozunk a szlovákiai Ipoly Uniónak, valamint Ipolyhídvég, Ipolytölgyes és Ipolyság polgármesteri hivatalainak/önkormányzatainak is a különböző adományokért, segítségnyújtásért.

További információ: Kelemen Zoltán, (20) 807 7503, magosfa@magosfa.hu

A képeket Gieszer Richárd, Juhász Lilla és Králl Attila készítették.

foldmuvelesugyi_miniszterium_logo-szines