KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

„Tanuljunk a természettől!” (BioLearn) műhelymunka

A projektről röviden:

A „Tanuljunk a természettől – fenntarthatóbb jövő a természet ötleteivel” c. (BioLearning for the Future – Smart by Nature; 2021-1-HU01-KA220-SCH-000027718, Erasmus+ KA220 Partnerségi együttműködések a köznevelés területén) projekt a biomimikri oktatásban való felhasználásáról szól. Célcsoportja a 9-12 éves diákok és az őket tanító pedagógusok, környezeti nevelők.

A biomimikri a természet utánzását jelenti: mit tudunk a természettől ellesni és alkalmazni problémáink megoldása során. Egyik legismertebb példája a tépőzár, amit a kutyaszőrbe ragadt bogáncs mintájára fejlesztettek ki. A technikai megoldásokon túl a fenntarthatóság az egyik legfontosabb, amit a természettől tanulhatunk. A biomimikri az oktatás számára is új lehetőségeket nyit meg: a tapasztalatok szerint a diákok számára lelkesítő a természetnek ez a fajta felfedezése.

A projektben 5 ország (rajtunk kívül Csehország, Hollandia, Nagy-Britannia, Szlovákia) egy-egy fenntarthatóságra neveléssel foglalkozó civil szervezete vesz részt és így leginkább arra koncentrálunk, hogy a fenntarthatóságot hogyan lehet ellesni a természettől. A projekt honlapja: https://biolearn.eu/hu

A projekt keretében 22 db ún. biomimikri történetet dolgoztunk ki: egy-egy élőlényt mutatunk be, valamint azt, hogy mit tanultunk már tőle. Minden történethez legalább 2-3 foglalkozás, kísérlet is tartozik, amit ki lehet próbálni a gyerekekkel.

Az oktatóanyagokon kívül kölcsönözhető eszközdobozokat állítottunk össze, valamint egy biomimikri játékkártyát is elkészítettünk. A kártya 32 élőlényt és a tőle ellesett találmányt mutat be és kvartettként vagy párosítós játékként is lehet vele játszani.

Kidolgoztuk az ún. Biomimikri napot, amit az iskolákban projektnapként, oktatóközpontokban programként lehet megszervezni. A Biomimikri nap keretében a biomimikri történetekkel, foglalkozásokkal ismerkednek meg a diákok, valamint arra ösztönözzük őket, hogy a kiválasztott élőlények segítségével ők maguk is feltalálókká váljanak.

2023 márciusában egy hollandiai tanulmányúton vettünk részt (minden partnerországból 5-5 pedagógus).

A műhelymunkán kívül 2024. október 2-án online konferenciát is szervezünk.

A műhelymunka

A műhelymunka keretében

  • röviden beszélünk a biomimikriről;
  • bemutatjuk a projekt honlapját és a biomimikri történeteket;
  • kipróbálunk néhány foglalkozást;
  • megnézzük, mit tartalmaznak a kölcsönözhető eszközdobozok;
  • bemutatjuk és kipróbáljuk a biomimikri játékkártyát;
  • áttekintjük a Biomimikri nap felépítését és kipróbáljuk a „biotalálmány” (= újítás, találmány a biomimikri segítségével) foglalkozást is.

A műhelymunkát elsősorban a 9-12 éves korosztállyal foglalkozó pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak, környezeti nevelőknek ajánljuk, valamint mindenkinek, aki érdeklődik a biomimikri iránt.

Pedagógusok részére 5 (tan)órás nem akkreditált továbbképzést tudunk igazolni.

Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

Időpont: 2024. április 26. 13.00-17.00

Jelentkezési lap

Jelentkezési határidő: 2024. április 23. (Meghosszabítva, 2 hely van még 🙂

További információ: kepzes@magosfa.hu

 

A projekt az Erasmus+ támogatásával valósul meg.