KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Próbaképzésen vettünk részt… 2. rész

Hazai terep, a természet a legszebb oldalát mutatta, cseh és szlovák partnereink pedig csak ámultak és bámultak.

 

Ahogy már előző cikkünkben megírtuk, a „Környezeti nevelési szakember szakképesítésre felkészítő tanfolyam és minősítési rendszer kialakítása” (EEQ) elnevezésű projekt keretében két próbaképzést tartunk. Az elmúlt egy évben összeállítottuk a képzés tananyagát, amelynek egyes részeit két fordulóban próbáljuk ki idén tavasszal. Az első alkalommal a cseh partner volt a házigazda, a második alkalommal hozzánk, a Kismagosba érkeztek a cseh és szlovák partner képviselői.

 

Első este vezetett sétát tartottunk Vác belvárosában. A csehek számára a komp is nagy élmény volt, hiszen ahol ők laknak, ott nincs nagyobb folyó.

 

Második nap délelőtt kirándulás során mutattuk be, hogyan és hol tartunk terepi foglalkozásokat a hozzánk érkező iskolásoknak. Beszéltünk az erdei név választásról, a kirándulás szabályairól, aztán elindultunk a szurdokvölgy felé. A forrásnál belenéztünk a patakba és megmutattuk vizes programunk egy részét. A völgyből kisétálva megérkeztünk a rétre, ahol elámultak az élővilág sokszínűségén: változatos füvek között vadvirágok özöne virított, a szivárvány minden színében, fölöttük számos lepkefaj és egyéb rovarfaj repkedett.

 

 

Délután megérkeztek vendégeink: először az MTVSZ munkatársa, Farkas Eszter adott ízelítőt a szervezet környezeti nevelési tevékenységeiből, főleg a játékosítással kapcsolatos projektjüket, valamint társasjátékokat mutatott be, amelyek segítenek megérteni a fenntarthatóságot.

Utána az MKNE részéről Vásárhelyi Tamás és Keve Ildikó válogatott három vándortanösvényük játékaiból.

 

Aztán következett beltéri játékaink bemutatója: több asztalt töltöttünk meg memóriakártyával, párosítós kártyákkal, érzékszerves vizsgálatokkal, vízkörforgást feldolgozó játékkal, tintakészítő felszereléssel, gyógynövény felismerő játékkal stb.

 

Az utolsó napon a szlovák partner gyakorlatban mutatta be, hogy a Young Reporters programban hogyan dolgoznak a résztvevő diákok. Okostelefonra videóvágó app-ot töltöttünk le, azután átautóztunk Királyrétre, ahol sok-sok vágóképet, valamint rövid interjút készítettünk a látogatók közül leszólított, vállalkozó kedvű személyekkel. Végül, a vágóprogram segítségével minden csapat összeállított egy rövid, 1 perces videót, amit bemutattunk egymásnak.

 

A projekt az Erasmus+ támogatásával valósul meg: