KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Október végén lezárult „BioLearn – Tanuljunk a természettől!” c. projektünk

A 2018-ban kezdődött projekt célja az volt, hogy ráébresszük a fiatalokat, hogy a természetet nem csak a szépsége miatt nézhetjük, tudományos szempontból vizsgálhatjuk, hanem felfedezhetjük a fenntarthatóság szempontjából is: tekinthetjük olyan technológiai megoldások tárházának, amelynek segítségével megvédhetjük a környezetünket, miközben fenntarthatóan élünk.

A projekt honlapján megtalálhatóak a legfontosabb tudnivalók, valamint a projekt eredményei öt nyelven: angolul, magyarul, csehül, hollandul és szlovákul. Angolból két változatot is találhatunk: az Európai Unió zászlója alatt a bárki számára használható változatot; Nagy-Britannia zászlója alatt pedig az ottani iskolák számára adaptált változatot.

Célunk volt, hogy a biomimikrit, vagyis a természettől tanulást, beemeljük az oktatásba. Ennek érdekében

  • partnereinkkel együtt 22 oktatási modult dolgoztunk ki a 12-16 éves korosztály számára, melyeket ki is próbáltunk néhány általános és középiskolában. Magyarra 19 modult fordítottunk; ezeken kívül egy bevezető diasor és két kísérlet található oldalunkon.
  • a pedagógusok részére képzési anyagot dolgoztunk ki, mely szintén öt nyelven található meg a projekt honlapján, magyarul itt.
  • országonként min. 30 pedagógus részére tartottunk online és/vagy jelenléti képzést az oktatóanyagra építve, hogy a kész tananyagokat hatékonyan tudják használni a oktatásban.
  • tanulmányutat szerveztünk Hollandiába (2020. február 22-25.), melynek során meg tudtunk nézni néhány megvalósult biomimikri ötletet; valamint találkozhattunk pedagógusokkal, oktatókkal, akik használják a biomimikrit munkájuk során. A tanulmányúton négy országból öt-öt pedagógus vett részt.
  • a projekt végén nemzeti konferenciákat tartottunk. Magyarországon 2021. október 15-én a Fővárosi Állat- és Növénykertben szerveztük ezt az eseményt tanároknak, döntéshozóknak, oktatási szakembereknek, ahol bemutattuk az eredményeket.

A projektben résztvevő partnerek:

A projekt száma: 2018-1-HU01-KA201-047807

Támogatója: