KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Magvető kampány 3. témája, a víztakarékosság

Magvető kampányunk célja, hogy életformáló tanácsokkal és feladatokkal felpezsdítve adjunk át egy gondolatnyi magot, amit, ha rendszeresen gondozol, gyümölcsöző változásokat hozhatsz létre életedben, környezetedben, és ezzel hozzá tudsz járulni a klímaváltozás hatásainak és mértékének csökkentéséhez.

Mostani témánk a víz, a víztakarékosság.

Nem is gondolnánk, hogy a mindennapi életünket mennyire befolyásolja a víz jelenléte, hiszen csak azt látjuk, amit közvetlenül elhasználunk. Pedig mindenhez kell! Vegyük csak végig mi mindent érint a víz. Az első, ami eszünkbe juthat, az az ivóvíz. Nekünk természetes, hogyha kinyitjuk a csapot, onnan tiszta, iható vízhez jutunk. Ez a világ egy részén elképzelhetetlen. Aztán ott van a tisztálkodáshoz felhasznált víz. Vagy a WC öblítéséhez. A növénytermesztés során öntözésre is használjuk, állattenyésztéshez is. De az iparban is elengedhetetlen a víz különböző felhasználási módozatai. Magyarországon is vannak vízerőművek, hogy még több elektromos energiához juthassunk. Szerepe van továbbá a turizmusban, szállításban és utazásban is. Így végig gondolva, ugye mennyire ki vagyunk szolgáltatva a víznek? Hát vigyázzunk rá!

Adunk pár tippet, hogyan tudjuk csökkenteni vízfogyasztásunkat!

  1. Használjunk mosogatógépet, sokkal kevesebb vizet fogyaszt, mintha kézzel mosogatnánk (kb. 15 liter az 50-150 literhez képest). Kézi mosogatás esetén ne folyassuk a vizet folyamatosan, hanem lehetőleg használjunk kétmedencés mosogatót.
  2. Fog-, vagy kézmosáskor, zuhanyozáskor ne folyassuk folyamatosan, feleslegesen a vizet. Így harmadára csökkenthető az adott tevékenységünk vízszükséglete!
  3. Ne fürödjünk, hanem zuhanyozzunk! Előbbi esetében ha harmadáig töltjük meg a kádat, kb. 70 liter a fogyasztásunk, míg utóbbi esetében 15-20 liter simán elég ahhoz, hogy tiszták legyünk.
  4. Kertészkedésnél vagy takarításnál a kézmosáshoz helyezzünk ki lavórba vizet és használjuk azt a munkamenet közben. Ha már végeztünk a feladatokkal jöhet egy megszokott kézmosás, csapnál.
  5. Amikor zöldségeket vagy gyümölcsöt mossuk, fogjuk fel a vizet és használjuk azt öntözésre, vagy akár WC öblítésre.
  6. A locsolást ne ivóvízzel, hanem esővízzel, vagy kútból oldjuk meg, ha lehetséges. De „maradékvizeket” is használjuk öntözésre: vízforralóban, kancsóban, kulacsban megmaradt, „állott” vizet, tojás főzésekor használt vizet stb.
  7. Haladóknak! A felfogott esővizet vezessük be a háztartásunkba. Angol WC helyett használjunk komposzt WC-t.

További trükkök: https://vizszamla.hu/viztakarekossag-10-pontja/

Neked mit sikerül megvalósítani a vízmegtakarítási feladatokból? Oszd meg velünk saját megtakarítási trükkjeidet is, örömmel vesszük Facebook-oldalunkon!

Fotók: Common Wikimedia, Pinterest