KEHOP 5.4.1. pályázat

Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Fenntarthatósági hétvége a Székelyföldön

 

Kokojszát már nem találtunk, medvét sem láttunk (pedig állítólag a falu széléig bemerészkednek), viszont „szereltek” nekünk patakot, megmásztuk a Kis-Somlyót, folyamatosan láttuk a Hargitát és magyaron kívül más nyelvet nem kellett használnunk.

 

 

 

Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Zöld Székelyföld Egyesület felkérte alapítványunkat, hogy tartsunk egy két napos képzést székelyföldi környezeti neveléssel foglalkozó tanárok részére. A pedagógus továbbképzés helyszíne Csíkszeredán, a Sapientia Egyetem épületében volt, szeptember harmadik hétvégéjén.

 

 

 

 

 

 

Mivel főként módszertant adtunk át, ezért már az ismerkedés is több játék keretében zajlott. A jégtörő „Keress valakit, aki…” jól megmozgatta a résztvevőket és vidám, oldott hangulatot teremtett. Az órarend áttekintése után bele is vágtunk a terepi környezeti nevelés elméletébe. Majd a közeli parkban megismerkedtünk a Cornell módszerrel: felkeltettük a lelkesedést állathangos párosítóval, összpontosítottuk a figyelmünket a hangtérkép segítségével, közvetlen tapasztalatot nyertünk a színpaletta készítéssel és megosztottuk élményeinket a fényképezéssel.

 

 

 

 

Délután gyorstalpalón adtunk ízelítőt a Fogyasztó kúra című könyvünkben található feladatok segítségével. Készítettünk papucsokat, hogy megfigyeljük az országok ökolábnyomának méretét, sampon dobozt terveztünk környezetbarátoknak és egészségtudatosan élőknek, megismertünk néhány vadon termő ennivalót, és elgondolkodtunk azon, hogy egyes foglalkozások vajon hogyan használják a szelet, szélenergiát.

 

 

Másnap a közeli Zsögödfürdőn kezdtünk, ahol terepen játszható játékok bemutatása volt soron. Őzek és környezeti elemek voltunk, megépítettük és bemutattuk egymásnak a hangyák nemzeti parkját. Sétáltunk tükörrel a szemünk előtt valamint becsukott szemmel. Fát tapogattunk vakon majd megkerestük látón. A természetben található anyagokból alkottuk meg Romhányi József Szamárfül című kötetében található néhány írását.

 

 

Eljátszottuk, hogyan találja meg a denevér a táplálékát, barkóba kérdésekkel kitaláltuk, milyen állat képe van rácsipeszelve a hátunkra. Hazafelé megálltunk egy pataknál, ahol kémiai vizsgálatokat végeztünk (a terepi laborunk még működik, szépen színesedtek az oldatok, ami jelen esetben nem jelzett jó vízminőséget).

 

 

 

Délután, zárásként benti játékokkal gyarapítottuk a pedagógus továbbképzés résztvevőinek repertoárját. A vödrös bemutató után, melynek segítségével rádöbbenhettünk, hogy a Föld bolygón található vízből milyen kevés elérhető számunkra, a víz körforgását szemléltető játékot játszottuk, majd pihenésképpen vizes közmondásokat párosítottunk a jelentésükkel. Felfedeztük több állat érzékszervét, majd a madaras párosító feladatok után lezártuk a képzést. A szóbeli értékelések alapján nagyon hasznosnak találták a résztvevők ezt a két napot.

 

 

 

 

Köszönjük, hogy ott lehettünk, reméljük, máskor is találkozhatunk veletek!

 

Az akkreditált pedagógus továbbképzéseinkről dr. Neumayer Évánál lehet érdeklődni: kepzes[kukac]magosfa[pont]hu e-mail címen, illetve a 20/984 39-46-as telefonszámon.

 

Néhány életkép a képzésről: