Kismagos

Erdei iskola, oktatóközpont és szállás a Börzsöny kapujában…

Környezeti nevelés

Természetfürkész programok óvodásoktól a pedagógusokig…

Ökoturizmus

Élménygazdag túrák összhangban a természettel…

Virágzó vidékért

Helyi kézműves termékek, tájértékek, tegyünk a vidékért…

Magosfa kiadványok

Terepi határozók, pedagógus kiadványok, ökoturisztikai kiadványok…

Környezeti nevelés

EI 1

Alapítványunk munkatársai nagy gyakorlati tapasztalattal és szakmai felkészültséggel várják a természetet megismerni vágyó gyermekeket. Az általunk kidolgozott módszerek és programok során saját kiadású eszközeink segítik a gyermekek felfedezőkedvének kiteljesedését.

Általános adatok:

Helyszín: elsősorban Kismaros környéke (Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központ), egyéb börzsönyi helyszínek; Naszály, Dunakanyar

Korosztály: 1-8. osztály

Létszám: max. 15 fő/programadó (egy átlagos osztályhoz 2 programadó)

Az ennél nagyobb csoportlétszámnál a gyermekek nem tudnak kellően odafigyelni a foglalkozásra.

Kérésre óvodás csoportok, családok számára is szervezünk programokat, kirándulásokat. A középiskolák számára természetesen tudunk olyan modulokat kínálni, amelyek a korosztálynak megfelelőek.

EI 2

Modulok

A modulok rövidebb foglalkozásokból felépülő 3 órás oktatási egységek, egy-egy konkrét téma köré csoportosítva. Általában felsős és alsós korosztályra dolgoztuk ki őket – amennyiben nem, ezt külön jelezzük. (Kérésre szívesen küldünk részletes ismertetőt.) A terepi modulok természetesen időjárás- és terepfüggőek. Amennyiben csak bizonyos évszakban ajánljuk, azt szintén jelöljük a cím mellett.

Időtartam: 3 óra

Ár: 5-15 fő között: 12000 Ft/modul

Kézműves foglalkozásoknál az anyagköltség többlet kiadással jár! (Általában 250 Ft/fő)

EI 3

Egész napos programok

Egy osztálynak, két összefüggő, vagy különböző témájú modulokból állítjuk össze a programot, melyet vagy az iskolában és környékén, vagy Vácon és környékén (Börzsöny, Naszály, Dunakanyar) tartunk meg.

időtartam: 2*3 óra

EI 4

Erdei iskolai programok

Elsősorban a Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központban vállaljuk 3 vagy 5 napos erdei iskolai program összeállítását és lebonyolítását, az igényeknek megfelelő témakörökben és az előzetes egyeztetésen megbeszélt helyszínen.

Ár: a választott modulok számától és a csoport létszámától függően, megbeszélés szerint.

Előzetes egyeztetést követően más – iskolai tantervhez igazodó – modulok, előadások tartását vagy szervezését is vállaljuk.

Kérjük, kérdéseikkel keressék Neumayer Évát vagy Sólyom Barbarát a 20 984 3946-os telefonszámon, vagy a kismagos@magosfa.hu drótposta-címen.

 EI 5

Terepi modulok

 1. Növényismeret > Erdő-mező növényei – Jellemző fafajok – Kéregrajz – Színgyűjtés
 2. Gyógynövények (felsős) > Felhasználható részek – Felhasználási területek – Gyógyító vagy mérgező? – Gyűjtés, teafőzés
 3. Tájékozódás > Jelek a térképen – Felszíni formák – Tájoló használata – Pontok megkeresése
 4. Állatok érzékszervei > Érzékszerveink próbára tétele – Ki miben jobb? – Különböző állatok érzékelése – Különleges érzékek – Találd ki, ki vagyok!
 5. Élőhelyismeret > Ki hol él szívesen? – Vízpart, rét, erdő összehasonlítása – Összefüggések keresése – Fák mint élőhelyek
 6. Állatok, növények felkészülése a télre (ősz) > Téli álom vagy valami más? – Kinek kell télen bunda? – Lombok hullása – Mit rejtenek a rügyek?
 7. Madarászat > Látogatóban az Oktatóközpont madárcsaládjainál (odúvizsgálat tavasszal) – Mi minden szükséges egy madárbarát kert kialakításához? – Erdők-mezők madarai, távcsöves madárles az Oktatóközpont környékén – A toll rejtélye. Téli programként > Tudnivalók a madáretetésről és itatásról kicsiknek és nagyoknak – Kik járnak az etetőre? (távcsöves madárles és határozás)
 8. Vízvizsgálat (főként tavasszal, felsősöknek) > Kik élnek a patakban? – Vízi makrogerinctelenek határozása – Kémiai és fizikai vízvizsgálat – Mennyire tiszta a víz?
 9. Hétmérföldes csizmával a százholdas pagonyban > Matek a természetben?! – Régi mértékegységek – Milyen magas a fa? – Mennyivel rohan a patak? – Becsüljünk és mérjünk!
 10. Nyomkeresés > Milyen állat járt erre? – Nyomok kiöntése gipsszel – Nyomozás a nyomok után – Nemcsak lábnyom, ami elárul
 11. Vadontermő ennivalók (tavasztól őszig) > Erdei gyümölcsök – Ehető növények – Sütés-főzés gyűjtött növényekből
 12. Talaj, geológia > Talaj fizikai tulajdonságai – Talajban lakó állatok – Talaj kialakulása – Erózió – Hegységképződés – Kőzetek
 13. “Nemszeretem” állatok > Miért is nem szeretjük? – Barátaink a pókok – Szőjünk pókhálót – Kígyók, békák
 14. Csapatépítés > Bizalom – Együttműködés – Találékonyság – Feladatmegoldás

EI 6

Beltéri modulok

 1. Kézműves foglalkozás – kínálatunkból >– Fonás – Szövés – Nemezelés – Képkeret készítés – Ajándéktárgyak készítése természetes anyagokból
 2. Papírkészítés > A papírgyártás alapjai – Kevesebb is elég? – papírkészítés használt papírból – Minták és színek – Saját készítésű képeslap
 3. Tintafőzés > Hogyan lesz a gubacsból tinta? – A kódexek tintája – Kis boszorkánykonyha
 4. Melyik részét esszük? > Ez tényleg növény? – Hallottam már róla – Eszik vagy isszák?
 5. Madarak közelebbről Köpetelemzés – Madárhang-tanulás – Madaras játékok
 6. Fonalfestés növényekkel > Milyen növények festenek? – A színek fixálása – Gyapjúfonal festése sárgára, zöldre, barnára, lilára, kékre – Fonás a festett fonalakból
 7. A víz fizikai tulajdonságai > Hideg víz – meleg víz – Hova tűnik a só? – Hol futkároznak a molnárkák? – Jég – víz – gőz
 8. A gyertya csodája > Miből van a gyertya? – Mi az, ami ég? – Ugráló láng!
 9. Ivóvizünk > Csapvíz, kútvíz, forrásvíz, ásványvíz – Testünk és a víz – Az ivóvíz ára – Kóstolgatás
 10. Mosás egykor és ma > Mosás régi eszközei – Környezetbarát mosás – Reklámellenőrzés kísérlettel – Vízlágyítás

 

EI 7

Természetfürkész szakkörök

Vállaljuk – a váci Földváry Károly Általános Iskolában évek óta működő szakkörünkhöz hasonló – kétheti, havonkénti rendszerességgel megtartott foglalkozások tartását. A diákokkal sok-sok játék, kísérletezés, megfigyelés közben fedezzük fel az iskola környékén, valamint a váci Ligetben és ártéren a növény-és állatvilágot, a természet törvényeit. Az időjárás függvényében kinti és benti programokra is sor kerül. A szakkörök programját a tananyaghoz illesztve, a tanárokkal egyeztetve – főként a fenti modulok témaköreire alapozva – dolgozzuk ki.

EI 8

Előadások

Alapítványunk környezetvédelmi témakörökben tájékoztató és/vagy játékos, interaktív előadásokat tart előzetes egyeztetés alapján, megbeszélt helyszínen.

Ár iskoláknak: 7000 Ft/előadás. (Szükség esetén pályázati hozzájárulás igényelhető.)

Programkatalógus 2013

Megjelent színes programkatalógusunk, mely bemutatja a Kismagosban rendelkezésre álló szálláslehetőségeket, és tartalmazza 35 környezeti nevelési programmodul részletes leírását!

A katalógus nyomtatott formában is megrendelhető!

Kismagos EI programkatalogus 2013 színes tömör

Erdei-Iskola-Árlista-2014

Erdei Iskola plakát színes