Változtass a történeten!

Eredeti cím: Change the Story

 

Az öt országban zajló Európa Uniós projekt általános célkitűzése, hogy a diákok képesek legyenek a klímaváltozással kapcsolatban hatásos történeteket alkotni, miközben a digitális technológiát felhasználva kommunikálják az eredményeiket, és ezzel lelkesítenek, buzdítanak másokat is.

 

A hároméves projekt során országonként három kísérleti iskolával dolgozunk együtt egy digitális tananyag kifejlesztésén. A diákok először helyi emberek megkérdezésével feltárják a közösség múltját: megkeresik azokat az eseményeket és folyamatokat, amelyek előidézték a klímaváltozást, illetve pozitív irányba változtatták azt. Ezután megvizsgálják napjaink eseményeit: felkutatják településükön azokat a tevékenységeket, amelyek segítenek csökkenteni klímaváltozás hatásait vagy alkalmazkodni hozzá. Ezután elgondolkodnak a számukra ideális jövőn, és olyan tevékenységeket folytatnak, illetve olyan elhatározásokat tesznek, amelyek elősegítik ennek elérését.

Mindezt az ismeretet a digitális történetmesélés (storytelling) módszerét alkalmazva másoknak is bemutatják, ezzel lelkesítve az iskolatársakat, településük lakóit, és végső soron a többi európai ország lakosait is.

 

A projektben résztvevő országok: Nagy-Britannia, Ausztria, Magyarország, Olaszország, Törökország. A projekt 2022. augusztusában fejeződik be.

 

Magyarországon Vácon zajlik a tananyagfejlesztés, és a következő három iskola csatlakozott a projekthez:

  • Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  • Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola
  • Váci Juhász Gyula Általános Iskola

 

A következő tanévben (2020/2021) ezen iskolák tanárai és diákjai segítségével véglegesítjük azt a tananyagot, amely utána más iskolák számára is hozzáférhető lesz.

 

További információk, illetve a diákok digitális történetei folyamatosan kerülnek feltöltésre a projekt zárásáig a projekt honlapjára: https://www.changethestory.eu/

 

A projekt támogatója: